22 Σεπ 2014

Εξωτερικός περιφερειακός δακτύλιος Θεσσαλονίκης


Για «μυστικότητα, αδιαφάνεια, εσπευσμένες μεθοδεύσεις και προσχηματική διαβούλευση» κατηγορεί η αυτοδιοικητική παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη» τους αρμόδιους σχετικά με το ζήτημα της «νέας εξωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης», το έργο που αποκαλείται «εξωτερικός περιφερειακός δακτύλιος». Το έργο όμως όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά –παρά τους πολύ αργούς ρυθμούς- προχωράει σε επίπεδο μελετών, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.


Στην ανακοίνωσή της η «Οικολογία Αλληλεγγύη» επισημαίνει πως υπάρχει «μέτωπο» αντίδρασης στην υλοποίηση του συγκεκριμένου άξονα και αφήνει αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαβούλευση.

Πολλοί θεώρησαν ότι το έργο εγκαταλείφθηκε, πλην όμως όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Πάρης Σαββαΐδης, «το έργο εξελίσσεται κανονικά σε επίπεδο μελετών, με κάποια καθυστέρηση και εξαιτίας της αναζήτησης των απαιτούμενων πόρων». Όπως επισήμανε ο κ. Σαββαΐδης, «οι μελέτες και τα περιβαλλοντικά θεωρούμε ότι θα τελειώσουν ως το τέλος του 2015. Οι ρυθμοί είναι αργοί, γι’ αυτό και πηγαίνουμε σε παράταση ενός έτους (μέχρι το τέλος του 2015), κυρίως επειδή η χρηματοδότηση είναι δύσκολη. Όμως το έργο δεν έχει εγκαταλειφθεί, ούτε έχει σταματήσει. Η χρηματοδότηση για τις μελέτες προέρχεται από τα κονδύλια των Διευρωπαϊκών Δικτύων (TEN’s)».

Ακριβώς επειδή ο εξωτερικός περιφερειακός δακτύλιος δεν έχει ολοκληρωμένες μελέτες, ούτε εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχει εξεταστεί τμηματικά (τρία τμήματα) και προχωρά αυτές τις διαδικασίες, μέσα κι από δημόσια διαβούλευση, στην οποία στέκεται και η ανακοίνωση της «Οικολογίας Αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της «Εγνατία Οδός ΑΕ», η πορεία της έγκρισης των μελετών ανά τμήμα είναι η εξής:

-ΤΙΤΑΝ – Χορτιάτης: εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
-Χορτιάτης – Ραιδεστός: η μελέτη είναι υπό εισήγηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
-Ραιδεστός – αεροδρόμιο «Μακεδονία»: είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση.
Η δημόσια διαβούλευση, όπως βεβαιώνουν και τα στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι σε εξέλιξη, καθώς άρχισε στις 21 Ιουλίου 2014 και ολοκληρώνεται σήμερα.

Η «Οικολογία Αλληλεγγύη» τη χαρακτηρίζει «εσπευσμένη και προσχηματική», επειδή ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση προτάσεων από πολίτες και φορείς η 9η Σεπτεμβρίου 2014, οπότε δόθηκε περιθώριο μόνο ο μήνας Αύγουστος, όταν πολλοί φορείς «νεκρώνουν» και ο κόσμος απουσιάζει.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.