28 Σεπ 2014

Δήμος Θεσσαλονίκης: Εκσυγχρονισμός στο δίκτυο φωτισμού βασικών οδικών αξόνων και πάρκων με φωτιστικά Led

Να εκσυγχρονίσει το δίκτυο φωτισμού βασικών οδικών αξόνων και πάρκων και να αντικαταστήσει παλαιά φωτιστικά με Led σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.



Να φωτίσει περισσότερο την πόλη αλλά και να εξοικονομήσει χρήματα και ενέργεια θα επιδιώξει ο δήμος Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα. Το δίκτυο φωτισμού σήμερα είναι παλαιωμένο και συντηρείται δύσκολα, καταγράφονται συχνά βλάβες, ενώ οι ιστοί και οι καλωδιώσεις εμφανίζουν εκτεταμένες φθορές.

Η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας σχεδιάζει να εκσυχρονίσει το δίκτυο φωτισμού βασικών οδικών αξόνων και πάρκων και να αντικαταστήσει παλαιά φωτιστικά με Led καθώς επίσης και να εγκαταστήσει σύστημα τηλεδιαχείρισης των πινάκων φωτισμού. «Μέσω του έργου θα έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε ιστούς που είναι άχρηστοι. Θα αλλάξουμε ένα μεγάλο πλήθος ιστών φωτισμού» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς.

Για το σκοπό αυτή η δημοτική αρχή πρόκειται να υποβάλλει πρόταση για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Jessica με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που αφορά στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού, προϋπολογισμού 5.800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημαρχίας προς το δημοτικό συμβούλιο, και οι 2 κατευθύνσεις του έργου «συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του δικτύου. Πέρα από την σημαντική μείωση της κατανάλωσης στις περιοχές επέμβασης (50-60%), επιτυγχάνεται μείωση στις δαπάνες συντήρησης του δικτύου, ενώ η ανανέωση του φωτισμού προσδίδει αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση των περιοχών και των οδικών αξόνων».

Πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει:

1) Την κατασκευή νέου έργου φωτισμού στον παραλιακό άξονα της πόλης (Λ. Πύργος έως ΜΜΘ συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών πάρκων της παραλιακής λεωφόρου), τις καθέτους 3ης Σεπτεμβρίου, Π. Μελά και τέλος την οδό Διοικητηρίου.

Στις συγκεκριμένες περιοχές θα τοποθετηθούν 380 ιστοί και φωτιστικά οδών και 145 ιστοί και φωτιστικά  πάρκων. Όλα τα φωτιστικά θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας Led μεγάλης διάρκειας ζωής και χαμηλής κατανάλωσης. Ο προϋπολογισμός είναι 2.200.000 ευρώ με ΦΠΑ.

2) Την αντικατάσταση 2.050 παλαιών φωτιστικών, με σύγχρονα φωτιστικά Led  μεγάλης διάρκειας ζωής και εξοικονόμησης ενέργειας στις οδούς, Αγ. Πάντων, Αναγεννήσεως, Βενιζέλου, Βιζυηνού, Δωδεκανήσου, Εθν Αμύνης, Ιασονίδου, Ίωνος Δραγούμη, Κασσάνδρου, Κολωνιάρη, Κουντουριώτου, Λαγκαδά, Μοναστηρίου, Ολύμπου, Φιλίππου, Τσιμισκή – Πολυτεχνείου, Αγγελάκη, Ν. Γερμανού, Λ. Στρατού, Μ. Ανδρόνικου, 25ης Μαρτίου, Γ. Παπανδρέου, Ανατολικής Θράκης, Γρηγορίου Λαμπράκη, Δελφών, Κατσιμίδου, Καυταντζόγλου, Κλεάνθους, Κ. Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως, Μαραθώνος, Ν. Πλαστήρα, Παπαφη, Π. Συνδίκα, Ψελλού και Βας. Όλγας.

Παράλληλα θα εγκατασταθεί συστήμα  τηλεδιαχείρισης και ελέγχου 30 πινάκων στους κεντρικούς άξονες της πόλης (Τσιμισκή Πολυτεχνείου, Β. Όλγας, Μ. Αλεξάνδρου, Λ. Στρατού) με στόχο την παρακολούθηση του δικτύου και την βελτίωση της λειτουργίας του. Ο προϋπολογισμός αυτού του τμήματος του έργου είναι 3.600.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Σημειώνεται τέλος ότι ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εκτελέσει έργα οδοφωτισμού Led εντός του 2013 σε δύο κεντρικές οδούς της Β΄ δημοτικής κοινότητας και το 2014 σε κεντρικό πάρκο της Ε΄ δημοτικής κοινότητας. Εντός του Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η αντικατάσταση των φωτιστικών τεχνολογίας νατρίου του εμπορικού άξονα της Ερμού, με σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά Led.

Επιπλέον, έχουν συμβασιοποιηθεί και ξεκίνησε η εκτέλεση δύο εκτεταμένων έργων ανάπλασης σε περιοχές της Α΄ και Ε΄ δημοτικής κοινότητας, ο φωτισμός των οποίων θα υλοποιηθεί με νέους ιστούς και φωτιστικά Led. Παράλληλα, συμβασιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα η κατασκευή νέου έργο φωτισμού με Led σε 4 οδούς στην περιοχή του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

πηγή: www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.