21 Οκτ 2014

Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Υποψήφια επιτροπή ακόμα - αύριο (22/10/14) θα τεθεί σε ψηφοφορία η έγκρισή της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Συνήθως δεν μας πολυενδιαφέρει σε τοπικό επίπεδο ποιοι είναι στην επιτροπή της ΕΕ. Συνήθως ξέρουμε τον πρόεδρό της, γιατί κολλούσαμε στο επίθετό του το συνθετικό  "πακέτο" π.χ. πακέτο Ντελόρ ή πακέτο Σαντέρ, παλιά όταν ερχόταν πακέτα μετά τα είπαμε ΚΠΣ, ΕΣΠΑ και χάσαμε την προσωπική επαφή (τώρα ο Μπαρόζο φεύγει και έρχεται ο "φίλος" μας ο Γιουνκερ - χωρίς τόνο γιατί δεν γνωρίζω  που τον βάζει ο ίδιος), άντε να ξέρουμε τον Έλληνα επίτροπο και αν του έδωσαν κανένα καλό πόστο και αυτούς που επηρεάζουν τα οικονομικά της χώρας μας (πχ ποιος έχει ξεχάσει τον Όλι Ρεν και το "κουράγιο Έλληνες" που είχε τολμήσει να πει).

Ωστόσο, η κατανομή των χαρτοφυλακίων (πώς μοιράζονται και πώς ονοματίζονται) αποτελεί μια ένδειξη της έμφασης που θα δώσει ο εκάστοτε πρόεδρος της επιτροπής. Και τώρα αν δούμε τους τομείς που μας ενδιαφέρουν, μεταφορές και περιβάλλον, παίρνουμε μια ιδέα για το τι περιμένουμε. Και τα νέα είναι μέτρια, πολύυυυ μέτρια.




Για τις μεν μεταφορές έχουμε την Violeta Bulc από την Σλοβενία, μια επιχειρηματίας από μια μικρή χώρα που δεν έχει ιδιαίτερο βάρος στην ΕΕ. Ωστόσο άφησε καλές εντυπώσεις (εδώ) στην διαδικασία έγκρισής της. 

Εκεί που το πράγμα φαίνεται άσχημο είναι για το περιβάλλον. Πρώτα ανατίθεται στον Μαλτέζο Κarmenu Vella. O Vella είναι επαγγελματίας πολιτικός (κοντά 40 χρόνια συνέχεια στη βουλή της Μάλτας) και έχει κάνει υπουργός, τις πιο πολλές φορές τουρισμού. Τώρα τουρισμός και περιβάλλον έχουν μια πονεμένη σχέση. Αλλά επίσης έχουν ακουστεί διάφορα για τις δραστηριότητές του - δείτε την wikipedia. Π.χ. οι εξής φήμες  "Karmenu Vella was also involved in a controversy in 1986 whereby his driver at the time was accused of having murdered a political activist from the Opposition Party. Karmenu Vella was reported to have provided an alibi for his driver which eventually led to the driver being acquitted of the murder charges. This case is still pending and to date the police have failed to bring anyone to justice with respect to this murder."
Αλλά και το χαρτοφυλάκιο έχει υποβαθμιστεί και σαν τίτλος - αυτό που κάποτε το είχε αντιπρόεδρος της επιτροπής τώρα είναι "Περιβάλλον, ναυτιλία και αλιεία" - εξισώνεται με δύο δύσκολους τομείς που ουσιαστικά θα έπρεπε να ελέγχει το περιβάλλον και όχι να είναι ένα μεταξύ άλλων. Και μοιάζει να έχουν μεταθέσει τη σημασία του θέματος περιβάλλον στο θέμα ενέργεια "energy union" που η σχετική επίτροπος γίνεται αντιπρόεδρος.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.