18 Οκτ 2014

Αποκάλυψη ΒΟΜΒΑ για θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση - Επιστημονική εργασία αναδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης


Μεγάλες αποκαλύψεις έφερε στο προσκήνιο καταγγελία της Ένωσης Γονέων Κορδελιού - Ευόσμου ¨Αριστοτέλης¨ για τη ρύπανση στη Θεσσαλονίκη.

Η Ένωση γονέων, γνωστή  για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες, έφερε με μία επιστολή - καταγγελία της, συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, έφερε στην δημοσιότητα επιστημονική εργασία που ανακοινώθηκε στο 9ο Διεθνές συνέδριο «Air Quality Science and Application». Στην εργασία αυτή επιστήμονες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ καθώς και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΕΚΕΤΑ.( η κ. Κερμανίδου είναι μέλος μόνο  του εργαστηρίου), προέβησαν σε αποκαλύψεις που αφορούν τους θανάτους , αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία και στην οικονομία της πόλης. Συντάκτες της μελέτης είναι οι: Δ.Α. Σαρηγιάννης, Σ. Καρακίτσιος και η Μ. Κερμανίδου και ο τίτλος: «PM  ATTRIBUTED  MORTALITY  AND  MORBIDITY  DUE  TO  BIOMASS USE IN THESSALONIKI – ESTIMATION OF SOCIOECONOMIC COST».

Η μελέτη ασχολείται με την εκτίμηση της εποχιακής διακύμανσης της έκθεσης σε μικροσωματίδια και μελετά τις επιπτώσεις στην υγεία καθώς και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης, για τα έτη 2011 και 2012.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 28 Μαρτίου 2014 στο Garmisch-Partenkirchen της Γερμανίας και παρά την σοβαρότητα των αποτελεσμάτων δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση από τους αρμόδιους φορείς ή τουλάχιστον δεν έγινε αντιληπτό κάτι τέτοιο.

Η συγκεκριμένη επιστολή - καταγγελία έχει φθάσει εδώ και καιρό σε χέρια βουλευτών. Γιατί όμως δεν γίνεται ή δεν έγινε κάτι μέχρι τώρα; Πότε θα κινητοποιηθούν οι φορείς για να μπει φρένο σε αυτή την τραγική κατάσταση; Μέχρι πότε οι πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης θα  υφίστανται όλη αυτή την κατάσταση εις βάρος της υγείας τους αλλά και της υγείας των παιδιών τους;

Δυστυχώς, επαληθεύονται με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι και οι ανησυχίες των πολιτών της Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και οι αγώνες που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια για την ρύπανση αλλά και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι πώς:

  • Μετρήσεις στον εξωτερικό χώρο έδειξαν σημαντική αύξηση της μέσης ημερήσιας συγκέντρωσης των  PM10, από 30,1 έως 73,1 μg/m3 και των PM2,5 από 19,4 έως 62,7 μg/m3 κατά τη διάρκεια της μετάβασης από την  ζεστή(Μάρτιος έως Οκτώβριο) στην κρύα περίοδο (Νοέμβριος-Φεβρουάριος) του 2012, σε αντίθεση με το 2011, όπου αυτή η μετάβαση συνοδεύτηκε από μια μικρότερη αύξηση κατά 12 μg/m3, τόσο για τα PM10 όσο και για PM2,5.
  • Ο αριθμός των επιπλέον θανάτων, που αποδίδονται στην έκθεση στα μικροσωματίδια PM, είναι  για το 2011 1366 θάνατοι , ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2012 είναι 1284 θάνατοι.
  • Οι νέες  περιπτώσεις χρόνια βρογχίτιδας, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν  με 2111 περιπτώσεις  για το έτος 2011 και 1831 περιπτώσεις για το έτος 2012.
  • Οι  εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  ήταν 225 και 214 για το 2011 και το 2012 αντίστοιχα
  • Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν 174 περιπτώσεις για το 2011  και 165 περιπτώσεις για το 2012.
  • Το κοινωνικοοικονομικό κόστος, της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  μόνο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης,  κυμαίνεται  από τα  250.000.000€ το ελάχιστο, έως 1.200.000.000€ το μέγιστο, για καθένα από τα έτη 2011 και 2012.

Παρακάτω η επιστολή - καταγγελία και η περίληψη της εργασίας στα αγγλικά.






πηγή: www.avatonpress.gr/2014/10/blog-post_166.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.