29 Οκτ 2014

ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ "Ανακυκλώνουμε" ό, τι να' ναι

Σκουπίδια, υπολείμματα τροφίμων και ακατάλληλα αντικείμενα όπως μπαταρίες και ηλεκτρικές - ηλεκτρονικές συσκευές είναι μερικά μόνο από τα ακατάλληλα αντικείμενα που αποθέτουν πολλοί Έλληνες στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Αρκετοί, δυστυχώς, πολίτες είτε δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προορίζεται για τους μπλε κάδους είτε αδιαφορούν. Είναι συχνό, άλλωστε, φαινόμενο κάδοι ανακύκλωσης που βρίσκονται δίπλα σε κάδους απορριμμάτων να “φιλοξενούν” σκουπίδια κάθε φορά οι δεύτεροι γεμίζουν ασφυκτικά.

Σε μία εποχή που οι φυσικοί πόροι μειώνονται, το κλίμα αλλάζει και η κατάσταση του πλανήτη κρίνεται κρίσιμη, η περιβαλλοντική μας εκπαίδευση και, κυρίως, η δράση μετατρέπεται σε βασική αξία. Με την ανακύκλωση συσκευασιών βοηθά κανείς τον τόπο διαμονής του να παράγει λιγότερα σκουπίδια, να έχει λιγότερη ρύπανση και να εξοικονομεί ενέργεια, φυσικούς πόρους και πρώτες ύλες, όπως το πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα.

Η χρήση των χιλιάδων μπλε κάδων σε κάθε γωνιά της χώρας δίνει την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να συμβάλλει και αυτός στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι με την ανακύκλωση συσκευασιών μπορεί όχι μόνο η καθημερινότητα αλλά και ο κόσμος συνολικά να γίνει καλύτερος. Οι άχρηστες σε εμάς συσκευασίες μπορούν -έπειτα από ειδική επεξεργασία- να μας ξαναφανούν χρήσιμες με άλλη μορφή και περιεχόμενο. Η ανακύκλωση, άλλωστε, είναι ένα σύνολο μέτρων, δράσεων και τεχνικών διαδικασιών που ακολουθούνται αλυσιδωτά, έτσι ώστε τα ήδη χρησιμοποιημένα υλικά, όπως το γυαλί, το πλαστικό, το χαρτί, το αλουμίνιο και ο λευκοσίδηρος να “μεταμορφωθούν” σε νέα προϊόντα.

Το σύστημα των μπλε κάδων οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Ε.Ε.Α.Α., η οποία συνεργάζεται με τους δήμους, παρέχοντας τους μπλε κάδους και ειδικά φορτηγά, ώστε να μαζεύουν όλες τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Σήμερα, τη δυνατότητα ανακύκλωσης έχουν 9, περίπου, εκατ. Έλληνες.

ΤΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ
Η Ε.Ε.Α.Α. υπενθυμίζει ότι στον μπλε κάδο κάθε πολίτης μπορεί να ανακυκλώσει όλες τις συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή λευκοσίδηρο. Συγκεκριμένα:

- Πλαστικές συσκευασίες νερού, αναψυκτικών, λαδιού, απορρυπαντικών, γιαουρτιών, βουτύρου, οδοντόκρεμων, σαμπουάν - αφρόλουτρων, ειδών καθαρισμού, φιλμ περιτυλίγματος, σακούλες κ.ά.
- Γυάλινες συσκευασίες αλκοολούχων ποτών, νερού, γάλακτος, χυμών, αναψυκτικών, κρασιού, βάζων τροφίμων (π.χ. συσκευασίες μαρμελάδας, μελιού, καφέ κτλ.).
- Χάρτινες συσκευασίες γάλακτος, χυμών, δημητριακών, μπισκότων, πίτσας, απορρυπαντικών, χαρτοκιβώτιων ηλεκτρικών -ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. τηλεοράσεις, ψυγεία) κ.ά.
- Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες μπίρας, αναψυκτικών, κονσέρβες από λάδι, καφέ, γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό, ζωοτροφές κ.ά.

Στον μπλε κάδο δεν έχουν θέση τα κοινά σκουπίδια όπως υπολείμματα τροφών, οικοδομικά υλικά, κλαδιά δέντρων, τζάμια, υφάσματα και αντικείμενα από ξύλο ή δέρμα. Όσον αφορά παλιές μπαταρίες και ηλεκτρικές συσκευές, υπάρχουν άλλα σημεία συλλογής και ανακύκλωσης. Αυτά συνήθως βρίσκονται έξω από σουπερμάρκετ και καταστήματα πώλησης προϊόντων τεχνολογίας - οικιακού εξοπλισμού.

ΕΥΚΟΛΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ
Είναι πολύ πολύ εύκολο να ανακυκλώνει κανείς με τον ενδεδειγμένο τρόπο στον μπλε κάδο ακολουθώντας 5, µόνο, απλά βήματα:

1) Καθημερινός διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων συσκευασιών από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
2) Άδειασμα των συσκευασιών που θα πάνε για ανακύκλωση από το περιεχόμενό τους.
3) Δίπλωμα των χαρτοκιβωτίων προτού απορριφθούν στον μπλε κάδο ανακύκλωσης.
4) Οι προς ανακύκλωση συσκευασίες δεν πρέπει να καταλήγουν στον μπλε κάδο μέσα σε δεμένες σακούλες. Ακόμα και αν μεταφερθούν σε σακούλες, το περιεχόμενό τους πρέπει να αδειάσει στον κάδο και κατόπιν να ριχθούν και οι άδειες σακούλες (αρκεί να είναι χάρτινες ή πλαστικές).
5) Το σημαντικότερο όλων: Στους μπλε κάδους δεν απορρίπτονται ποτέ σκουπίδια.

ΔΙΑΛΟΓΗ Μετά την αποκομιδή, τι;
Μετά το άδειασμα των μπλε κάδων ανακύκλωσης, το περιεχόμενό τους ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου να μεταμορφωθεί σε νέα προϊόντα. Οι δήμοι με τα φορτηγά ανακύκλωσης μεταφέρουν το αναλυκλώσιμο υλικό στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Εκεί οι συσκευασίες ξεχωρίζονται ανά είδος, και απομακρύνονται όλα εκείνα τα υλικά που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στον μπλε κάδο. Ακολούθως, οι πλαστικές, χάρτινες και αλουμινένιες συσκευασίες συμπιέζονται και γίνονται δέματα που λέγονται “μπάλες”. Οι γυάλινες και οι συσκευασίες από λευκοσίδηρο μπαίνουν σε ειδικά κουτιά. Τα υλικά αυτά αποθηκεύονται για να μεταφερθούν στα ειδικά εργοστάσια και να γίνουν νέα προϊόντα.

πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/128616/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.