23 Οκτ 2014

Άδεια τα ιδιωτικά πάρκινγκ, γεμάτοι από διπλοπαρκαρισμένα οι δρόμοι

Μόλις στο 40% φτάνει η μεσοσταθμική πληρότητα των ιδιωτικών πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που οι δρόμοι της πόλης στενάζουν από διπλοπαρκαρισμένα και παρανόμως σταθμευμένα οχήματα! Είναι χαρακτηριστικό ότι στους εννέα μήνες του 2014 βεβαιώθηκαν υπερδιπλάσιες παραβάσεις παράνομης στάθμευσης σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης, η χαμηλή αυτή πληρότητα των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης δεν επιτρέπει καν να προχωρήσει ο δήμος σε ένα σχεδιασμό για νέα πάρκινγκ, καθώς δε γνωρίζει κατά πόσο είναι αναγκαία, από τη στιγμή που τα υπάρχοντα δε χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα από πολλούς πολίτες, πλην όμως αυτή η κατάσταση με την παράνομη στάθμευση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς ως δήμος αναζητούμε τρόπους ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο κι από τη στιγμή που και ανθρωπίνως είναι αδύνατο να αστυνομευτεί όλη η πόλη, οφείλουμε να βρούμε διεξόδους. Να κάνουμε νέα πάρκινγκ, αλλά από τη στιγμή που λίγοι χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα τι νόημα έχει; Εμείς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης, ώστε να αυξηθούν οι πληρότητες και αν είναι δυνατό οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου να έχουν το κίνητρο για να χρησιμοποιούν τα πάρκινγκ. Εξάλλου, οι δημοτικοί χώροι έχουν πολύ μεγάλη πληρότητα», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για τα θέματα κυκλοφοριακού, Γιώργος Δημαρέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος εξετάζει τη δυνατότητα να γίνουν συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των πάρκινγκ, προκειμένου και με μια επιδότηση να χαμηλώσουν τις τιμές και να είναι συμφέρουσα για τους κατοίκους του κέντρου της πόλης η στάθμευση των οχημάτων τους στους συγκεκριμένους χώρους αντί του δρόμου.

Πάντως, ορισμένα ιδιωτικά πάρκινγκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, όχι μόνο έχουν πληρότητα στο 100%, αλλά καταλαμβάνουν και χώρο στο οδόστρωμα έναντι αμοιβής από πολίτες που θέλουν να σταθμεύσουν τα ΙΧ τους νομίμως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επτά περιπτώσεις που διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου!

Επίσης, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί από τους τροχονόμους 30.000 παραβάσεις παράνομης στάθμευσης στην πόλη, όταν πέρσι, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, είχαν βεβαιωθεί 13.500! Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης καθημερινά φέρνει άτομα από περιφερειακά αστυνομικά τμήματα στο κέντρο για να ελέγχουν την παράνομη στάθμευση, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν πτοεί τους παραβάτες…

Εντονότατο πρόβλημα στάθμευσης αντιμετωπίζουν και οι περιοχές στις οποίες γίνονται διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, αφού τα οχήματα κατοίκων, καταστηματαρχών και εργαζομένων χάνουν θέσεις (κυρίως παράνομες…) και επιβαρύνουν το πρόβλημα. Τελευταίο παράδειγμα η Αγίου Δημητρίου και ακολουθεί η Ευαγγελίστρια.

Πλην όμως, αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί ο δήμος και έχει και την υποστήριξη σε αυτό το ΟΑΣΘ, διότι οι διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, ειδικά στις στάσεις των λεωφορείων κρίνονται απολύτως απαραίτητες στην πολιτική για προτεραιότητα στις αστικές συγκοινωνίες κι όχι στο ΙΧ. Σε κομβικές αρτηρίες, όπως στη Βενιζέλου και την Ίωνος Δραγούμη όλες οι στάσεις των λεωφορείων είναι κατειλημμένες από παρανόμως σταθμευμένα οχήματα, που δεν επιτρέπουν καν την ομαλή επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών…

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η δυτική Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται τα έργα στην περιφερειακή οδό και η οδός Μακρυγιάννη, που αποτελεί την κύρια διέξοδο όλων των διερχομένων φρακάρει από τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα. Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται και στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες παρασύρθηκε από ΙΧ ακόμη και ο τροχονόμος που ρύθμιζε την κυκλοφορία στην αερογέφυρα της Σταυρούπολης (ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του), καθώς ήταν εκτεθειμένος μέσα στην κίνηση των οχημάτων, αφού τα έργα έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

πηγή φωτογραφίας: facebook: Constantinos Pegos‎, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203537513577552&set=gm.695115130595376&type=1&theater

πηγή άρθρου: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=198418

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.