24 Νοε 2014

Από 1η Ιανουαρίου 2015 ιδιώτες θα ελέγχουν τα εισιτήρια στον ΟΑΣΘ

Το ποσό των 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναμένει ο ΟΑΣΘ προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση καρτών απεριορίστων διαδρομών για τους ανέργους, αίτημα που τα τελευταία χρόνια διατυπώνεται συνεχώς από φορείς και σωματεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Χρήστο Στεφανίδη, οι κάρτες θα αφορούν 136.000 πιστοποιημένους ανέργους με κάρτα από τον ΟΑΕΔ στο νομό Θεσσαλονίκης, με τις οποίες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς εισιτήρια.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου και συνεχώς τους ενοχλούμε με έγγραφά μας προκειμένου να εκταμιευτεί το ποσό. Ένα μέρος από τα 5 εκατ. θα πάει στα πρόστιμα των ανέργων που ήδη έχει διαγράψει ο Οργανισμός και τα υπόλοιπα για τις κάρτες απεριοριστών διαδρομών για τους πιστοποιημένους ανέργους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση, αρκεί να μας κατατεθούν τα χρήματα».

Όπως εξήγησε ο κ. Στεφανίδης, «η κάρτα των ανέργων θα εκδίδεται όπως και η κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τους υπόλοιπους πολίτες». Επανέλαβε πάντως πως ο ΟΑΣΘ διαγράφει σήμερα τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι ελεγκτές στους ανέργους, όταν αυτοί εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο, με αποφάσεις του Δ.Σ.

Με σεκιούριτι θα χτυπήσει τη λαθρεπιβίβαση ο ΟΑΣΘ

Στο ποσό των περίπου 20 εκατ. ετησίως εκτιμάται ότι ανέρχεται η ζημιά στον ΟΑΣΘ από την λαθρεπιβίβαση. Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από το ΑΠΘ για λογαριασμό του Οργανισμού πριν από 1,5 χρόνο, η λαθρεπιβίβαση στις γραμμές με πλήρότητα πάνω από 50% ξεπερνά σε ποσοστό το 17-20%. Οι ώρες αιχμής που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μη επικύρωσης εισιτηρίων, σύμφωνα με την έρευνα, είναι μεταξύ 10 το πρωί με 4 το απόγευμα. «Εάν μειωθεί αυτό το ποσοστό και έρθουν τα χρήματα αυτά στο ταμείο του ΟΑΣΘ, εγώ θα ζητήσω μείωση των εισιτηρίων» τόνισε ο κ. Στεφανίδης.

Για το σκοπό αυτό ο Οργανισμός, με βάση τροπολογία που έχει κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Μεταφορών, που αναμένεται να ψηφιστεί, θα βάλει στα λεωφορεία ιδιώτες σεκιουριτάδες. «Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με γνωστή ιδιωτική εταιρεία. Όταν κυρωθεί ο νόμος, θα ξεκινήσει η συνεργασία πιλοτικά για ένα 6μηνο» σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «ράμπο» για τους ελέγχους των εισιτηρίων θα βρίσκονται σε γραμμές με μεγάλη πληρότητα πάνω από 50%-55% και εκτιμάται ότι θα πιάσουν δουλειά από την 1 Ιανουαρίου του 2015.

Οι εν λόγω σεκιουριτάδες, σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδης, θα είναι έμπειροι,  ευγενέστατοι με τους επιβάτες και θα φέρουν ειδική κονκάρδα με το σήμα του ΟΑΣΘ και το ονοματεπώνυμό τους.

Όταν εντοπίζονται οι λαθρεπιβάτες σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 60 ευρώ. Σε περίπτωση μη πληρωμής του σε εξήντα μέρες από τον επιβάτη στον Οργανισμό, το πρόστιμο πηγαίνει στην εφορία και φτάνει τα 300 ευρώ, από τα οποία τα 60 δίνονται στον Οργανισμό και τα υπόλοιπα στο κράτος.

πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=202205

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.