22 Νοε 2014

Διοξείδιο του άνθρακα και αλλεργίες

Τα μάτια σας δακρύζουν περισσότερο την άνοιξη; Φτερνίζεστε περισσότερο το φθινόπωρο; Ενδεχομένως, να είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες. Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό;

Και αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν τουλάχιστον να είναι υπεύθυνοι εν μέρει για το αλλεργιογόνο περιβάλλον. Όπως ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα, έτσι και ορισμένα φυτά μάς τρομοκρατούν με τις εποχιακές αλλεργίες. Ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος επιμηκύνει την εποχή της γύρης, το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα καθιστά τα αλλεργιογόνα πιο επιβλαβή.

Η αλλαγή αυτή είναι πιο εμφανής στα ενοχλητικά φυτά αμβροσία, που είναι η κατάρα πολλών που πάσχουν από αλλεργίες. Η ομάδα αυτή των ανθοφόρων φυτών αγαπά ένα διαταραγμένο περιβάλλον. Αναδύεται κατά μήκος των δρόμων και στις παρυφές των γεωργικών εκτάσεων και σε εγκαταλελειμμένα μέρη.

Η γύρη είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες της αλλεργικής ρινίτιδας. Σε αντίθεση με πολλά άλλα φυτά, η αμβροσία δεν χτυπά την άνοιξη. Αντίθετα, ανθίζει στα τέλη του καλοκαιριού. Κανονικά, αυτό το φυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, αφού η επίδραση της γύρης του μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες. Σε μία πιο παγερή σεζόν εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του κλίματος, το φυτό αμβροσία ευδοκιμεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να παράγει περισσότερη γύρη.

Το αγριόχορτο ανταποκρίνεται, επίσης, θετικά σε αυξήσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση ήταν περίπου 280 μέρη ανά εκατομμύριο. Με την αύξηση των εκπομπών μέσω της καύσης ή των ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, τα επίπεδα αυτά έχουν φτάσει πρόσφατα στα 400 μέρη ανά εκατομμύριο.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε προ-βιομηχανικές συγκεντρώσεις CO2 παράγουν λιγότερη γύρη από εκείνα που καλλιεργούνται σε σημερινά επίπεδα. Ακόμα χειρότερα, όταν αυτά τα φυτά αναπτύσσονται σε συγκεντρώσεις που προβλέπεται για το μέλλον, τα επίπεδα της γύρης συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Για όσους από εμάς έχουν αλλεργία στην αμβροσία, αυτό δεν είναι καλή είδηση.

Λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις, τα επίπεδα του CO2, παραμένει το ερώτημα πώς άλλα αλλεργιογόνα φυτά θα επηρεαστούν από την αλλαγή του κλίματος. Όπως τα λουλούδια ανθίζουν νωρίτερα, θα πρέπει να αρχίσουμε να περιμένουμε τις αλλεργίες της άνοιξης να φτάσουν κάποιες εβδομάδες νωρίτερα;

Για όσους πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες, αυτές οι ερωτήσεις εγείρουν ανησυχία. Αντί να ανησυχείτε, όμως, ίσως θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε το μέλλον. Θα μπορούσαμε να εργαστούμε για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να βοηθήσουμε τις μελλοντικές γενιές να υποφέρουν λιγότερο. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε σχέδια διαχείρισης για τη μείωση της εξάπλωσης των αλλεργιογόνων φυτών.

πηγή: http://www.flowmagazine.gr/article/view/pos_i_uperthermansi_tou_planiti_epideinonei_tis_allergies/category/environment

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.