30 Ιαν 2015

Αβάσιμη η καταγγελία για διασπάθιση εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΘ

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων  διαφθοράς, αντεισαγγελέας Εφετών, Αργύρης Δημόπουλος ενέκρινε την αρχειοθέτηση δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά την καταγγελία για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Τη σχετική αναφορά έκανε η επίκουρη εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αναστασία Καλαϊτζή η οποία έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο επειδή δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά αγνώστων προσώπων - που αυτοαποκαλούνται «Υπάλληλοι- Μέτοχοι του ΟΑΣΘ» -κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), καθώς επίσης και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Η μήνυση υποβλήθηκε, το Νοέμβριο 2013, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση που ανατέθηκε σε πταισματοδίκη για να διακριβωθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας ενώ στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη μήνυση, «οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο» του ΟΑΣΘ, που δημιουργήθηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου  και στα τέλη του 2011 περιείχε 4,7 εκατ. ευρώ, κατασπατάλησαν το παραπάνω ποσό».

Ο συγκεκριμένος  ειδικός λογαριασμός συστάθηκε με απόφαση του υπουργείου Συγκοινωνιών, το 1971, με σκοπό την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΣΘ, κατά κινδύνων πυρός, αστικής ευθύνης ατυχημάτων με οχήματα του Οργανισμού  και για την αποκατάσταση των ζημιών των αυτοκινήτων του. Το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με το νόμο, οφείλει να καταβάλει ένα ποσοστό (2% μέχρι το 2009, που μειώθηκε στο 1,5%), επί των ετήσιων εσόδων του ΟΑΣΘ, ως αντισταθμιστική καταβολή.

Από την έρευνα προέκυψε ότι:
-Το ελληνικό δημόσιο είχε μεγάλες οφειλές, προς τον ΟΑΣΘ, από ποσά αντισταθμιστικών καταβολών, συνολικά άνω των 120 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις των ετών 2010, 2011, 2012 και 2013, που είναι πολλαπλάσιες του λογιστικού αποθεματικού του λογαριασμού «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο», οι οποίες πρόσφατα οριστικοποιήθηκαν και καταβάλλονται σταδιακά.

-Σύμφωνα με την έκθεση ορκωτού λογιστή, εάν ο Οργανισμός είχε κατατεθειμένα και διατηρούσε στον ειδικό λογαριασμό τα προκύπτοντα αποθεματικά ανά χρήση, εξαιτίας της μη καταβολής της νόμιμης εισφοράς από το δημόσιο, θα υποχρεωνόταν  να λάβει δάνεια, προκαλώντας πρόσθετη συνολική δαπάνη 1.000.000 ευρώ, για το χρονικό διάστημα 2010-2013.

-Δεν υπήρξε σκόπιμη πρόκληση ζημιάς του ελληνικού δημοσίου ή του ΟΑΣΘ από τη διαχείριση του παραπάνω λογαριασμού ή υπεξαίρεση των ποσών του, από τα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού και η μηνυτήρια αναφορά κρίθηκε ουσιαστικά αβάσιμη και τέθηκε στο αρχείο.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=210583

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.