31 Ιαν 2015

Οι Prasinisthes που... πρασινίζουν το γκρίζο της Θεσσαλονίκης

Με στόχο μία Θεσσαλονίκη με περισσότερο πράσινο και μεγαλύτερη ζωντάνια δραστηριοποιείται μια ομάδα πολιτών, η οποία τους τελευταίους μήνες βάζει «ενέσεις» πρασίνου στα γκρίζα σημεία της πόλης.

Ο λόγος για τους Prasinisthes οι οποίοι από τον Δεκέμβριο πραγματοποιούν δεντροφυτεύσεις σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και έχουν ως στόχο, όπως λένε στη Voria.gr, να βελτιώσουν σημαντικά τα περιβαλλοντικά δεδομένα, να αναβαθμίσουν αισθητικά την πόλη και παράλληλα να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ενεργών πολιτών που θέλουν να προσφέρουν και να αλλάξουν τα επιβαρυμένα δεδομένα του αστικού περιβάλλοντος.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Πρόδρομο Νικηφορίδη, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία των «Μαχητών της Πράσινης Θεσσαλονίκης», όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται, τη φιλοσοφία τους, αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης των δράσεων τους εκτός Θεσσαλονίκης.

“Είμαστε μία άτυπη ομάδα πολιτών που προσπαθεί για το «καλό για όλους» και αυτό είναι η καλύτερη αφετηρία για οποιαδήποτε εθελοντική δράση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικηφορίδης.

Όπως τόνισε,  οι ελληνικές πόλεις και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, έχουν ανάγκη από περισσότερο πράσινο και από ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Τα πιο γκρίζα σημεία της Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά το γκρίζο της πόλης, ο επικεφαλής των “Πρασινιστών”, αναφέρει ότι η ανατολική Θεσσαλονίκη παρά τα ανενεργά στρατόπεδα, είναι η πλέον προβληματική περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος.

“Η έλλειψη πρασίνου στην προκειμένη περίπτωση επιδεινώνεται από την άναρχη δόμηση και την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος. Επίσης τμήμα του κέντρου που βρίσκεται ανατολικά της οδού Ίωνος Δραγούμη και περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου αλλά και την περιοχή πάνω από την οδό Εγνατία έχει πολλά προβλήματα και παντελή απουσία πάρκων, κήπων και γενικότερα χώρων πρασίνου” εξηγεί ο κ. Νικηφορίδης.

Η τελευταία τους δράση έγινε στην Άνω Πόλη, όπου, με την χορηγία των Βιβλιοπωλείων IANOS, σε μία υπό ανάπλαση περιοχή κατά μήκος των τειχών απέναντι από την Μονή Βλατάδων δημιουργήθηκε ένας αστικός ελαιώνας.


Η επόμενη τους δράση, με τίτλο «Χίλια δέντρα για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης» , θα έχει ως επίκεντρο τα σχολεία της πόλης, προκειμένου να «πρασινίσουν» και «να μη θυμίζουν φυλακές», όπως υποστηρίζουν.

“Για να μη σας πω, επειδή το έψαξα, ότι οι γνωστές φυλακές που βρίσκονται στον Πειραιά, δηλαδή εντός αστικού περιβάλλοντος έχουν πολύ περισσότερο πράσινο από την πλειονότητα των σχολείων της Θεσσαλονίκης”, διευκρίνισε ο κ. Νικηφορίδης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ομάδα θα προτείνει στο δήμο Θεσσαλονίκης μία στρατηγική φυτεύσεων στις αυλές των σχολείων, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό αυτών των δράσεων και ελπίζουν ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από τον δήμο προκειμένου να βρεθούν χορηγοί για κάθε σχολείο.

Μάλιστα, το πρώτο σχολείο που θα “πρασινίσει”, εφόσον υπάρχει θετική ανταπόκριση από τον δήμο Θεσσαλονίκης, θα είναι το σχολικό συγκρότημα της οδού Συγγρού.

“Θα γίνει με χορηγία συμμαθητών που φοιτήσαμε σε αυτό το σχολείο. Είμαστε ήδη τρεις και θα γίνουμε περισσότεροι επειδή θεωρούμε ότι θα πρέπει να μοιραστούμε την χαρά της προσφοράς στην πόλη και τα παιδιά της”, τονίζει ο κ. Νικηφορίδης.


Στόχος είναι οι δράσεις αυτές να χρηματοδοτηθούν από απλούς πολίτες που νοιάζονται για την πόλη τους και το αστικό περιβάλλον, χωρίς να αποκλείονται βέβαια οι χορηγίες εταιριών ή ιδρυμάτων “που θα ήταν εξίσου ευπρόσδεκτες”.

Ερωτηθείς για το πώς γίνεται η επιλογή του μέρους που θα “πρασινίσει”, ο επικεφαλής της ομάδας δηλώνει ότι οι μέχρι τώρα επιλογές ήταν τυχαίες, ως μέρος των καθημερινών διαδρομών τους, εκτός από τον αστικό ελαιώνα της Άνω Πόλης, που προέκυψε μετά από μεγάλη αναζήτηση.

“Προκειμένου να συστηματοποιήσουμε τις επιλογές μας καταλήξαμε στα σχολεία, γιατί οι φυτεύσεις αυτές μπορεί να γίνουν αφορμή για ευαισθητοποίηση των νέων”, επισήμανε.

Ο κ. Νικηφορίδης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι προσπάθειες του εκάστοτε δήμου για την αποκατάσταση του γκρίζου της πόλης, είτε ήταν ανύπαρκτες είτε ανεπαρκείς.

“Βέβαια ο καθένας μας έχει ευθύνη σε αυτό το θέμα και στόχος μας είναι να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μας επίσης είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ενεργών πολιτών που θέλουν να προσφέρουν και να αλλάξουν τα επιβαρυμένα δεδομένα του αστικού περιβάλλοντος”, εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο οι Prasinisthes να επεκταθούν και εκτός Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της ομάδας απαντά ότι υπάρχει πολύ δουλειά στην πόλη σε αυτόν τον τομέα και οι δράσεις αναγκαστικά, όπως τονίζει θα περιοριστούν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Πάντως, όπως είπε υπάρχει ήδη επικοινωνία με ανθρώπους “που ανησυχούν και ενδιαφέρονται από άλλες πόλεις στους οποίους μεταφέρουμε την μέχρι τώρα μικρή μας εμπειρία”.

της Σοφίας Παπαμαυρουδή

1 σχόλιο:

  1. Αντί γιά τον δήμο θεσσαλονίκης που αγαπημένο του χόμπυ είναι να κόβει δέντρα.
    Και ποιός «πρόδρομος νικηφορίδης» είναι αυτός; Ο σχεδιαστής της τσιμεντοποίησης της παραλίας; (νικηφορίδης -cuomo) Γιατί αν είναι αυτός, θα έπρεπε να είναι στην φυλακή τώρα, μαζί με τον παπαγεωργόπουλο. Γιά το έκτρωμα που σχεδίασε και τα πάρκα που μας στέρησε, ο υπάνθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.