20 Φεβ 2015

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Σκηνικό πολέμου για τις μονάδες βιομάζας στα Βασιλικά

Η κόντρα του επενδυτή του έργου με τον δήμο και τους κατοίκους οδηγείται πλέον στα άκρα, καθώς οι τελευταίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την κατασκευή των εργοστασίων. Η νέα αναβολή μάλιστα για τη γνωμοδότηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη χθεσινή συνεδρίαση του μητροπολιτικού οργάνου εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους, οι οποίοι ανέμεναν ότι το συμβούλιο θα καταψήφιζε τις μελέτες κλείνοντας οριστικά το θέμα.

Η χθεσινή κινητοποίησή τους ήταν εξίσου μαζική με την προηγούμενη, με αποτέλεσμα η διοίκηση του μητροπολιτικού οργάνου να ζητήσει τα συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης προκειμένου να διαφυλαχθεί η τάξη και να εξελιχθεί ομαλά η συνεδρίαση. Ωστόσο αυτό πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερη ένταση, με τους κατοίκους να επιτίθενται φραστικά στους συμβούλους, απειλώντας τόσο τον πρόεδρο της επιτροπής Μιχάλη Τζόλλα όσο και την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, που ζητούσαν να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.

Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία», Θανάσης Αγαπητός, παρά λίγο να έρθει στα χέρια με τον περιφερειακό σύμβουλο της συμπολίτευσης Γιώργο Ασπασίδη και ακολούθως με την κ. Πατουλίδου, έπειτα από έντονο διαπληκτισμό για την παρουσία δύναμης της αστυνομίας στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου. Ο κ. Τζόλλας αναγκάστηκε μάλιστα να διακόψει τη συνεδρίαση για να εκτονωθεί το κλίμα, ωστόσο οι κάτοικοι συνέχιζαν να διαμαρτύρονται, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αναβληθεί για μία ακόμη φορά χωρίς να γίνει καμία συζήτηση. Η επιτροπή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο η επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση επί των περιβαλλοντικών όρων, να γίνει σε άλλο χώρο.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ
Η άρνηση των πολιτών να δεχθούν την κατασκευή των εργοστασίων εδράζεται κυρίως στην άποψη των επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία της περιβαλλοντικής μελέτης δεν είναι απολύτως επαρκή. Επιπλέον, όπως έχουν δηλώσει, διαπιστώνουν έλλειμμα σεβασμού τόσο απέναντι στο πόρισμα των επιστημόνων όσο και απέναντι στη λαϊκή βούληση, γεγονός που τους συσπείρωσε ακόμη περισσότερο ενάντια στα σχέδια του επενδυτή αλλά και της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η οποία χθες επρόκειτο να γνωμοδοτήσει θετικά, σεβόμενη τον νόμο και την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο δήμος Θέρμης, ο οποίος αδυνατεί πλέον να ελέγξει τις αντιδράσεις των κατοίκων Βασιλικών, αμφισβήτησε εξαρχής τις μελέτες για τις μονάδες, ωστόσο πριν λάβει οριστική απόφαση ανέθεσε την αξιολόγηση της επικαιροποιημένης μελέτης σε ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το κ. Μουσιόπουλο.

Οι συνεχείς αναβολές όμως έχουν επιπτώσεις, καθώς ο επενδυτής απέστειλε εξώδικο στον πρόεδρο της Μητροπολιτικής Επιτροπής Μ. Τζόλλα για αναίτια καθυστέρηση, που έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν οι προθεσμίες για το έργο. Από την άλλη, όσο δεν λαμβάνεται απόφαση επί των περιβαλλοντικών όρων, οι κάτοικοι παραμένουν επί ποδός, έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα, έχοντας στο πλευρό τους τον δήμο, τους τοπικούς φορείς, την εκκλησία κ.ά. Η συσπείρωσή τους μάλιστα είναι τόσο μεγάλη, που στη χθεσινή αλλά και στην προηγούμενη συνεδρίαση συμμετείχε κάθε ηλικιακή ομάδα - μαθητές, εργαζόμενοι, αγρότες, ακόμη και νοικοκυρές.

ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Φόβοι για δυσάρεστες καταστάσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων της περιοχής, η μόνη περίπτωση να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις είναι η νέα κυβέρνηση να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση μονάδων σε γη υψηλής παραγωγικότητας και δίπλα από κατοικημένες περιοχές. Σε αντίθετη περίπτωση, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η κόντρα θα μεγαλώσει με απρόβλεπτες συνέπειες ανάμεσα στους κατοίκους και τη διοίκηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής ή ανάμεσα στον επενδυτή και την περιφέρεια, με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες της έχουν καταθέσει θετική εισήγηση ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών, των αδειοδοτήσεων, των απαιτούμενων μελετών κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της επένδυσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορά στην κατασκευή δύο εργοστασίων, προκάλεσε εξαρχής θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της δημοτικής ενότητας των Βασιλικών και της Λακκιάς, αλλά και από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι μονάδες προγραμματίζεται να γίνουν σε εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και με διάσπαρτες κατοικίες, εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου. Συγκεκριμένα πρόκειται για εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, ισχύος 498 kW έκαστη, στην περιοχή του κτήματος Παρούση κοντά στη Λακκιά.

Της Φανής Σοβιτσλή

πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/134135/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.