23 Φεβ 2015

Κολλημένος στη γραφειοκρατία ο ΣΜΑ Ευκαρπίας

Σε ένα με ενάμιση μήνα εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες στο πολύπαθο έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, το οποίο παραμένει παγωμένο από τις αρχές του καλοκαιριού του 2014 και ενώ ήταν προγραμματισμένο να επανεκκινηθεί στο τέλος του προηγούμενου έτους. Στόχος των ιθυνόντων είναι το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοδότησή του, που πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, που ξεκίνησε να απασχολεί τη δυτική Θεσσαλονίκη ήδη από το 2003 και μπήκε στην τελική φάση υλοποίησής του μόλις το 2012 (τρία χρόνια μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ), έχει παραμείνει κολλημένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, και ενώ έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ.

Ο λόγος είναι πως ο τριπλάσιος σε σχέση με την πρόβλεψη βράχος, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εκσκαφής της πλαγιάς στο εργοτάξιο, ανάγκασε την ανάδοχο κοινοπραξία να συντάξει έναν Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ). Ο συγκεκριμένος ΑΠΕ, που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου κατά 500.000-600.000 ευρώ, πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες ένα «ταξίδι» στα γραφεία των αρμόδιων φορέων, όπως η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, το Τεχνικό Συμβούλιο Έργων κα.

Αφού έχει περάσει από τους υπόλοιπους φορείς, αυτό που μένει πλέον είναι να λάβει επίσημη έγκριση από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, από την οποία πάντως έχει πάρει ήδη το προφορικό «ok». «Το έργο παραμένει για πολλούς μήνες σταματημένο. Ελπίζουμε ότι σε ένα με ενάμιση μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα ξαναξεκινήσουν οι εργασίες. Εφόσον γίνει αυτό, πιστεύω πως το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015», δηλώνει στη Voria.gr ο Θανάσης Παπανικολάου, επικεφαλής της «Δυναμική Έργων ΑΕ», που μετέχει στην κοινοπραξία.

Σε ό,τι αφορά το επιπλέον κόστος, ο κ. Παπανικολάου σημειώνει πως θα καλυφθεί από επιπλέον κεφάλαια του ΕΣΠΑ, αλλά και από κονδύλια που θα εκταμιευθούν από τον  Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται πως, μέχρι να παγώσουν οι εργασίες το έργο είχε υλοποιηθεί σχεδόν κατά 50%, καθώς είχαν μπει τα σκυροδέματα του βασικού κτηρίου και είχε αγοραστεί ο κύριος μηχανολογικός εξοπλισμός. Το επόμενο βήμα είναι να κατασκευαστεί το κύριο μεταλλικό κτήριο πάνω από τα σκυροδέματα και να  ολοκληρωθεί η εκσκαφή του βράχου, προκειμένου να δημιουργηθεί η πλατεία.
Σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης του έργου, με την κατασκευή του ΣΜΑ μειώνονται σημαντικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς των απορριμμάτων, μειώνεται η κυκλοφορία και οι διαρροές των απορριμματοφόρων στην περιφερειακή και στο Δερβένι όπως και ο κίνδυνος ατυχημάτων. Ταυτόχρονα οι δήμοι εξοικονομούν πόρους και χρήματα από τη συντήρηση των απορριμματοφόρων, καύσιμα κλπ, που σπαταλούνται για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Μαυροράχη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 12 εκατ.ευρώ, κατασκευάζεται σε οικόπεδο 100 στρεμμάτων. Όπως προβλέπεται, ο συγκεκριμένος ΣΜΑ θα είναι δυναμικότητας 1.100 έως 2.340 τόνων ημερησίως και θα δέχεται μέρος των απορριμμάτων του κεντρικού δήμου και το σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων από τους δήμους της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

του Αλέξανδρου Μητάκη

πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=213514

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.