22 Μαρ 2015

Με τεχνογνωσία από Στοκχόλμη και Παρίσι η διαχείριση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση καινοτόμων μοντέλων, μεταξύ των οποίων η ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών, η επανάχρηση παλιών επίπλων ή η λεγόμενη πνευματική μεταφορά απορριμμάτων.
“Στόχος μας είναι να επιδιώξουμε λύσεις για τη στοιχειοθέτηση ενός σαφούς σχεδίου διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, ενός σχεδίου υλοποιήσιμου και συμφέροντος για τη Θεσσαλονίκη και τη μητροπολιτική περιοχή της”, τόνισε ο κ. Παππάς, παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για τον τομέα της καθαριότητας.

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ
Σύμφωνα με τον κ. Παππά η λεγόμενη πνευματική αποκομιδή είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, που λειτουργεί μέσω ενός δικτύου υπόγειων χώρων απόρριψης και επίσης υπόγειων αγωγών μεταφοράς.

“Πρόκειται για ένα σουηδικό σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Εμείς βρισκόμαστε στο στάδιο της προκαταρκτικής διερεύνησης ως προς τις δυνατότητες εφαρμογής του συστήματος στις περιοχές της Άνω Πόλης και του Επταπυργίου”, γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, προσθέτοντας ότι κατά την πιλοτική εφαρμογή του το σύστημα της πνευματικής μεταφοράς απορριμμάτων θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 15.000 κόσμου.

“Εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί να δημιουργηθούν περίπου 60 σημεία, όπου οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν τα απορρίμματα -τόσο τα ανακυκλώσιμα όσο και τα σύμμεικτα- τα οποία και θα καταλήγουν μέσω ενός υπόγειου δικτύου σε δημοτικό οικόπεδο επί της οδού Ολυμπιάδος. Η συλλογή με τα κοντέινερ του δήμου θα γίνεται όχι από κάθε σημείο ξεχωριστά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά από τις εγκαταστάσεις του δημοτικού οικοπέδου της Ολυμπιάδος, στο οποίο μάλιστα θα διαμορφωθούν εκτεταμένες ζώνες πρασίνου”, εξήγησε ο κ. Παππάς.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος έχει τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη, αφού μεταξύ άλλων μειώνονται τα δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής, με αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι αντίστοιχες εκπομπές τους στο περιβάλλον. “Αυτήν την περίοδο μελετούμε τα τεχνικά, τα οικονομικά αλλά και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά αυτού του νέου συστήματος. Όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, πρόκειται για μία επένδυση που μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε διάστημα έξι έως επτά ετών”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ
Παράλληλα ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να δείξει το κοινωνικό πρόσωπό του και μέσα από τον τομέα της καθαριότητας, προωθώντας την ιδέα της ανακύκλωσης ειδών ένδυσης και υπόδησης.

“Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η οργάνωση ‘πράσινων σημείων’ σε κεντρικές περιοχές κάθε δημοτικής κοινότητας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν διαχωρισμένα όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Πρόθεσή μας είναι στους χώρους αυτούς να τοποθετηθούν ανοικτές σκάφες, όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αποθέτει ρούχα ή παπούτσια που επιθυμεί να αποσύρει από την ντουλάπα του”, παρατήρησε ο κ. Παππάς.

Στις σκέψεις του δήμου Θεσσαλονίκης είναι μέρος των ειδών ένδυσης και υπόδησης που θα συγκεντρώνονται να διατίθεται μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του σε άπορες οικογένειες ή σε άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. “Η διάθεση των ειδών που θα συλλέγονται μέσω μιας μορφής κοινωνικού παντοπωλείου είναι ο ένας άξονας στον οποίο κινούμαστε. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και την ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.). Μέσω των συνεργασιών αυτών μπορεί να προωθηθεί η επανάχρηση των ειδών αυτών και η προώθηση στην αγορά δευτερογενών υλικών και αγαθών”, υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Στους ειδικούς κάδους, που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε πολυσύχναστα σημεία στις γειτονιές της πόλης, θα συλλέγονται ρούχα, παπούτσια, τσάντες και διάφορα υφάσματα.

Την ίδια ώρα στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να δημιουργηθεί και ένα ρεύμα συλλογής, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης παλιών επίπλων, αποβλήτων ξύλου και ογκωδών αντικειμένων, που μέχρι σήμερα εγκαταλείπονται άναρχα σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά η εικόνα της πόλης.

ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ
Η αναβάθμιση της εικόνας κεντρικών περιοχών της Θεσσαλονίκης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελούν τους κεντρικούς στόχους που υπηρετεί το έργο της υπογειοποίησης του συστήματος αποθήκευσης απορριμμάτων, το οποίο προωθείται αυτήν την περίοδο.

Οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι, όπως γνωστοποίησε ο κ. Παππάς, θα τοποθετηθούν στον άξονα της Αγίας Σοφίας, καθώς και στην πλατεία Χρηματιστηρίου, στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη στις δύο περιοχές. Για την υπογειοποίηση του δικτύου στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου, αλλά και στον άξονα της Αριστοτέλους από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία ύψους περίπου 800.000 ευρώ.

Σταδιακά υπόγειοι κάδοι θα τοποθετηθούν σε όλη την έκταση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Η ανάπτυξη αυτού του υπόγειου συστήματος αποθήκευσης απορριμμάτων θα γίνει στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας “Jessica” μετά τη σχετική έγκριση που δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε την οργάνωση από πλευράς κεντρικού δήμου μιας μεγάλης εκστρατείας για την προώθηση της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά η καμπάνια αυτή θα εξελιχθεί ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Μεταξύ άλλων θα γίνουν στοχευμένες καμπάνιες στα καταστήματα, στα σχολεία και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ θα μοιραστεί πόρτα πόρτα ένας “οδηγός καλών πρακτικών” για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Παράλληλα σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο στρατηγικό σχεδιασμό για τον τομέα της καθαριότητας, τον οποίο παρουσίασε ο Θανάσης Παππάς, από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης εξετάζονται οι δυνατότητες παροχής κινήτρων στους πολίτες και στους επαγγελματίες που συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα της ανακύκλωσης.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, στο τραπέζι έχουν τεθεί μέτρα, όπως η παροχή ελαφρύνσεων σε παραγωγούς και κοινωνικές ομάδες που επιδεικνύουν “πράσινη συμπεριφορά” ή η εισαγωγή στη λειτουργία των υπηρεσιών συστημάτων που στηρίζονται στην ιδέα “πληρώνω όσο πετάω”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η πολιτική επιβράβευσης, την οποία σχεδιάζει να καθιερώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, θα αρχίσει από τα καταστήματα της περιοχής των Λαδάδικων, τα οποία θα συμμετάσχουν πιλοτικά σε πρόγραμμα κομποστοποίησης, που προωθείται μέσω διασυνοριακού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει ο κεντρικός δήμος. Τα καταστήματα εστίασης που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν ένα ειδικό σήμα, το οποίο θα καταδεικνύει τον αυξημένο δείκτη ευαισθησίας τους σε θέματα ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής προστασίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού τα βιοαπόβλητα τα οποία θα συγκεντρώνονται από τα καταστήματα εστίασης θα μεταφέρονται στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Θέρμη, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το σύστημα κομποστοποίησης. Στην κινητή μονάδα κομποστοποίησης θα καταλήγουν όχι μόνον τα οργανικά απορρίμματα των εστιατορίων αλλά και τα πράσινα δημοτικά απόβλητα. Το κομπόστ που θα παράγεται θα μεταφέρεται με δημοτικά οχήματα, για να χρησιμοποιηθεί σε πάρκα και χώρους πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης. Ακόμη θα είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν σε κατοίκους της Θεσσαλονίκης που ενδιαφέρονται να το χρησιμοποιήσουν στους κήπους ή στο μπαλκόνι τους έπειτα από διαδικασία δημόσιας ενημέρωσης.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξάλλου επιδιώκει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, ξεπερνώντας τα στενά διοικητικά όριά του. “Προγραμματίσαμε και υλοποιείται ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός με επενδύσεις παγίου κεφαλαίου τόσο για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού όσο και για τη βελτίωση των λειτουργιών του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με αποτέλεσμα την αύξηση της επάρκειας, ώστε να προσφέρονται υπηρεσίες και σε άλλους δήμους”, τόνισε ο κ. Παππάς.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.