28 Μαρ 2015

Το ρέμα των ριψοκίνδυνων οδηγών και των αμφίβιων ΙΧ

Οι φωτογραφίες(10) προέρχονται από το ρέμα που διασχίζει Τούμπα, Χαριλάου, Πυλαία, Θέρμη και πλημμυρίζει σε κάθε εποχή ασχέτως εντάσεως της βροχής. Υπήρξε έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την δεκαετία του 60 και ως τέτοιο έμεινε με ελάχιστες παρεμβάσεις.
Φέτος εξαιτίας των συνεχώς βροχοπτώσεων η φουσκωμένη κοίτη του ρέματος «των τριών Δήμων και των 10 συνοικιών» έχει μετατρέψει σε καθημερινό "Γολγοθά" την διέλευση χιλιάδων αυτοκινήτων που κινούνται στην οδό Γ.Γενηματά ,η οποία συνδέει την Χαριλάου με την Θέρμη (όρια των δύο δήμων) και συναντά αυτό το σημείο το ρέμα . Τόσο για τον δρόμο όσο και για το ρέμα ουσιαστικά κανένας δεν δηλώνει αρμόδιος. Κλασσική περίπτωση επικάλυψης αρμοδιοτήτων, πολυδιάσπασης υπηρεσιών και ...κολοκυθιάς.

Τα αντιπλημμυρικά ρέματα ανήκουν στην δικαιοδοσία των δήμων (παλιότερα στην ΕΥΑΘ ) αλλά όχι και ο καθαρισμός τους που είναι έργο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων 'Έργων. Οσο για την διευθέτησή του συγκεκριμένου ρέματος που αφορά όλη σχεδόν την Ανατολική Θεσσαλονίκη απαιτείται διαδημοτική συνεργασία, μάλλον κυβερνητική απόφαση ,μπορεί και απόφαση της Κομισιόν .Η διάβαση χρησιμοποιείται από τους οδηγούς εδώ και δεκαετίες αφού συντομεύει κατά πολύ την διαδρομή από και προς την Θέρμη αλλά η διάνοιξη στο συγκεκριμένο σημείο συναντά το ανάχωμα ,το ρέμα και την αδιαφορία των αρμοδίων να δώσουν μια λύση: Γέφυρα ή κατάργηση της διέλευσης των οχημάτων? 'Ενα τέτοιο και χρόνιο δίλημμα σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν τα μάτια σε λιγότερο σημαντικά ζητήματα είναι πολύ βαρύ.

Μέχρι να αποφασιστεί τι θα γίνει ,τα σκουπίδια θα ταξιδεύουν στο ρέμα, τα φερτά υλικά θα το φράζουν, η δυσωδία και τα κουνούπια θα το κυριαρχούν, οι άνθρωποι θα κινδυνεύουν και η αισθητική θα πάει περίπατο για τους δημάρχους Θεσσαλονίκης , Πυλαίας και Θέρμης...












πηγή: http://www.politestoumpas.gr/photostory/item/2762-rema-ripsokindynoi-odikoi-amfibia-ix.html#prettyPhoto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.