21 Ιουλ 2015

Χρήση των ΜΜΜ παγκοσμίως

Πρόσφατα η UITP (παγκόσμια ένωση δημόσιων συγκοινωνιών) δημοσίευσε μια στατιστική εργασία για την εξέλιξη του μεριδίου των αστικών μετακινήσεων που γίνονται με ΜΜΜ.

Η Ένωση έχει ως στόχο, παγκοσμίως, να διπλασιάσει το ποσοστό των μετακινήσεων σε πόλεις που χρησιμοποιούν ΜΜΜ ως το 2025.

Η εργασία (που βρίσκεται εδώ) αποτελεί μια εκτίμηση της πορείας προς τον στόχο αυτό - τα αποτελέσματα είναι μικτά. Από τη μια μεριά υπάρχει ενθαρρυντική αύξηση κυρίως σε πόλεις των αναπτυγμένων χωρών, όπου υπάρχει σημαντική υποδομή ΜΜΜ, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες υστερούν στην επίτευξη του στόχου.

΄Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την κατάσταση σε επιλεγμένες πόλεις. Ο άξονας των χ δείχνει την μεταβολή του πληθυσμού ορισμένων πόλεων μεταξύ 2001 και 2012. Αντίστοιχα ο άξονας των ψ δείχνει την μεταβολή του ποσοστού των μετακινήσεων με ΜΜΜ. Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει την περίπτωση ίδιας μεταβολής στα δύο μεγέθη. Έτσι οι πόλεις που είναι πάνω από την κόκκινη γραμμή είχαν μεταβολή στη χρήση των ΜΜΜ μεγαλύτερη από τη μεταβολή του πληθυσμού, το αντίθετο οι πόλεις κάτω από τη γραμμή.



Πάνω από τη γραμμή βρίσκονται πόλεις όπως το Λονδίνο, η Γενεύη, το Όσλο, το Παρίσι ενώ κάτω από τη γραμμή είναι το Γιοχάνεσμπουργκ, το Πεκίνο, η Τεχεράνη και η Καζαμπλάνκα. Στις κάτω πόλεις περιλαμβάνονται η Μαδρίτη και η ... Αθήνα. Μάλιστα η Αθήνα είναι στην ιδιαίτερη περίπτωση πόλης που μειώθηκαν και ο πληθυσμός και η χρήση των ΜΜΜ. Βέβαια η χρήση των ΜΜΜ μειώθηκε περισσότερο από ότι ο πληθυσμός....

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την στατιστική αυτή εργασία παρουσιάζεται στο παρακάτω διάγραμμα


Το διάγραμμα δείχνει τη μείωση του εμβαδού μια πόλης που καταλαμβάνεται από μεταφορική υποδομή όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των μετακινήσεων των ΜΜΜ. Όσο περισσότεροι χρησιμοποιούν ήπια μέσα τόσο λιγότερη έκταση της πόλης είναι ανάγκη να μετατραπεί σε δρόμους, πάρκιγνκ ή ανισόπεδους κόμβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.