8 Αυγ 2015

Τροφοδοσία εμπορικών χρήσεων σε περιοχές με απαγόρευση κυκλοφορίας

Μόνιμος πονοκέφαλος σε δρόμους και ιδιαίτερα σε περιοχές, που προτείνονται επεμβάσεις και αναπλάσεις μεταξύ των οποίων εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, είναι το θέμα της τροφοδοσίας των καταστημάτων. Πώς θα μεταφέρονται τα εμπορεύματα όταν κλείσουν οι δρόμοι; Συχνά οι λύσεις είναι να επιτρέπεται η κίνηση και στάθμευση οχημάτων στον πεζόδρομο για κάποιες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που να μπορούν να ανοίξουν, Και, δυστυχώς, αν μπορούν να ανοίξουν για να γίνεται η τροφοδοσία κάποιες ώρες, αυτό συχνά σημαίνει ότι μπορούν να τα ανοίξουν οποιαδήποτε ώρα και όχι μόνο για τροφοδοσία.

Ωστόσο λύσεις άλλης μορφής μπορούν να υπάρξουν.


Μια πρόσφατη επίσκεψη στο Συρράκο, στα Τζουμέρκα, έδειξε πώς έλυσαν το πρόβλημα εκεί. Το Συρράκο, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο σε μια πλαγιά στα Τζουμέρκα, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι car-free. Τα δρομάκια όλα είναι στενά και πλακόστρωτα που δεν έχουν χώρο για οχήματα. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες το πρόβλημα την τροφοδοσίας αλλά και της μεταφοράς αποσκευών, κλπ, το έλυναν με αγωγιάτες και ζώα-φορτηγά. Αφού οι αγωγιάτες έφυγαν από την εικόνα, για κάποια χρόνια, όλα μεταφερόταν στα χέρια, στυλ αχθοφόρου. Μέχρι που βρήκαν αυτά τα μηχανήματα. Είναι μικρά τρακτεράκια, που ο οδηγός περπατάει από πίσω τους (δεν ξέρω αν ο όρος χειροκίνητο θα ήταν σωστός) και με την ερπύστρια που διαθέτουν μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κάθε κακοτράχαλο και απότομο μονοπάτι. 

Εδώ ακόμα ένα:


Σίγουρα έχουν μειονεκτήματα, είναι θορυβώδη, χρησιμοποιούν πετρέλαιο και προκαλούν ζημιές στις πέτρες. Αλλά, από ότι μας είπαν, και τα ζώα προκαλούσαν προβλήματα: ζημιές στις πέτρες, περιττώματα που έπρεπε να καθαριστούν και μυρωδιές. Μπορεί να μην είναι ιδανική λύση αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερα από το τίποτα. Το καύσιμο και ο θόρυβος μπορούν να αντιμετωπιστούν τεχνολογικά, οι ερπύστριες μπορούν να γίνουν πιο φιλικές. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν λύσεις - ίσως όχι πάντα προφανείς αλλά όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν πάει άλλο, η γκρίνια σταματάει και αρχίζει να δουλεύει το τσερβέλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.