28 Αυγ 2015

Σχέδιο του δήμου για δημιουργία αρχαιολογικής "πλάζας" - Μακροπρόθεσμο, βεβαίως, βεβαίως

"Στα σκαριά" η Αρχαιολογική πλάζα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Από το thestival Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 15:00

Στη δημιουργία μίας αρχαιολογικής πλάζας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, προσανατολίζεται ο δήμος Θεσσαλονίκης.



Όπως ανάφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την επιστροφή των «Μαγεμένων» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κύριο μέλημα είναι να αναδειχθούν τα μνημεία της πόλης, τόσο εκείνα της αρχαίας, όσο και εκείνα της βυζαντινής περιόδου. Μετά την ευτυχή κατάληξη, όπως τόνισε, με τις αρχαιότητες του σταθμού της Βενιζέλου, η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία θα υποβάλλει και στο ΕΣΠΑ είναι η δημιουργία της περίφημης αρχαιολογικής πλάζας, όπως την αποκάλεσε ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού κ. Ξυδάκης, η οποία θα περιλαμβάνει το Μπεζεστένι, το Αλκαζάρ, μία υπόγεια διάβαση κάτω από την Εγνατία που θα περνάει πάνω από τα αρχαία και θα συνδέεται με την Παναγία Χαλκαίων και ευρύτερα με τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Διοικητήριο.

«Αυτές δεν είναι δουλειές που γίνονται πολύ εύκολα. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε και μπατηρημένοι, δεν έχουμε πολλά λεφτά για τέτοιες ιστορίες, αλλά όπως και να έχει, δεν είναι πολυτέλεια η ανάπτυξη των αρχαιοτήτων. Εγώ λέω εξαρχής ότι, όταν δεν ξέρεις το παρελθόν σου, δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης. Όσον αφορά την εξέλιξη του πρότζεκτ, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου, μιλώντας στο Thestival εξήγησε ότι πρόκειται ακόμη για μία πρόταση σε εμβρυικό στάδιο. «Είναι μία πρώτη προσέγγιση, η οποία δεν διαθέτει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτή τη στιγμή δουλεύεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά είναι σε πολύ αρχικό στάδιο», υπογράμμισε η κα Χρυσίδου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση συζητήθηκε σε διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, στο υπουργείο Πολιτισμού και αφορούσε τα αρχαιολογικά ευρήματα, στο υπό κατασκευή μετρό Θεσσαλονίκης.

Έχει και βίντεο με τις δηλώσεις: https://www.youtube.com/watch?v=JjDBzsKgUI4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.