30 Αυγ 2015

Drones! Τα νέα UFO - ένα πρόβλημα στους αιθέρες.

DRONES

Για όσους δεν έχουν συναντήσει τον όρο, ορίζεται ως "μη επανδρωμένη ιπτάμενη μηχανή", στα αγγλικά UAV (Unmanned aerial vehicle, δηλαδή κάτι σαν UFO).

Τα drones έρχονται σε πολλά και διάφορα μεγέθη και σχήματα. Και αντίστοιχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλές και διάφορες χρήσεις.

Ίσως έχουν γίνει πιο γνωστά από τις πολεμικές τους χρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να προωθούν ιδιαίτερα αυτή τη χρήση - ουσιαστικά κάποιοι τύποι που κάθονται μπροστά σε κάποια μόνιτορ σε μια βάση στις ΗΠΑ και κατευθύνουν αυτά τα drones και κάνουν επιθέσεις στο Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία κλπ κλπ. Κάτι σαν video games μόνο που το αποτέλεσμα είναι πραγματικοί νεκροί και μεγάλες ζημιές. Προσπαθούν να είναι πιο στοχευμένες οι επιθέσεις αλλά όλα και κάποιος/α άτυχος/η (ενήλικας ή παιδί) μπαίνει στη μέση και γίνεται "παράπλευρη απώλεια".




Ωστόσο, η χρήση των drones έχει αυξηθεί και γενικότερα με χρήσιμα, περίεργα και απειλητικά αποτελέσματα παντού.

Π.χ. για αεροφωτογραφίες και αεροταινίες


Έχουν γυριστεί πολύ ωραίες ταινιούλες με λήψεις που δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν με άλλα μέσα, ακόμα και από ελικόπτερα. Όπως αυτό το πολύ γνωστό φιλμάκι στη Θεσσαλονίκη:

https://www.youtube.com/watch?v=T0Uz8e4TmRM

Ωστόσο η αύξηση της χρήσης των drones βάζει κινδύνους στις αερομεταφορές αλλά, ακόμα πιο σημαντικά, στις πτήσεις σε περιοχές με έκτακτες ανάγκες όπως σε δασικές πυρκαγιές:
"Όταν ένα drone ανάγκασε αεροσκάφη να προσγειωθούν ενώ προσπθούσαν να καταπολεμήσουν τη βόρεια δασική πυρκαγιά, ήταν μόνο το πιο πρόσφατο επεισόδιο που ένα drone μπλέχτηκε με τοπικούς πυροσβέστες και, σύμφωνα με δηλώσεις, έθεσαν σε κίνδυνο ζωές."
 Από το http://www.sbsun.com/general-news/20150717/drones-continue-to-hurt-southern-california-fire-fighting-efforts

Π.χ. για υποβοήθηση της αστυνομίας


Ειδικά για την αστυνομική χρήση:

Το να επιτρέπεται στην αστυνομία να χρησιμοποιεί τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που φέρουν όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, ενώ συμβάλλει στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, προειδοποίησε χθες μια οργάνωση προάσπισης των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων.

«Η Βόρεια Ντακότα μόλις ψήφισε έναν νόμο για τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που επιτρέπει τα drones της αστυνομίας να μπορούν να φέρουν οπλισμό όπως τέιζερ, λαστιχένιες σφαίρες, δακρυγόνα, ηχητικά όπλα. Αυτή είναι μια φρικτή ιδέα», ανέφερε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union, ACLU).

Τόσο πολύ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται που αρχίζουν οι διεθνείς οργανισμοί να προσπαθούν να ορίσουν νόμους και κανόνες για τη χρήση τους.
 (Από το thestival)

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να υποστηρίζει την ανάπτυξη της χρήσης των drones -με κανονισμούς ασφάλειας- http://ec.europa.eu/transport/modes/air/sign-up/index_en.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.