25 Ιαν 2016

Συζητιέται να παραχωρηθεί ο σταθμός αυτοκινήτων της Κουντουριώτου στον Δήμο;

Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Παραλία και πάρκιγκ από το ΤΑΙΠΕΔ στο δήμο Θεσσαλονίκης

Σε αυτό τον πολυόροφο σταθμό αυτοκινήτων αναφέρεται το κείμενο;


Την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά Μοδιάνο αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας

Άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες επιχειρεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει άμεσα την παραχώρηση της παραλίας στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με το δήμο Καλαμαριάς, εξαιρουμένης της μαρίνας.


Η τακτική της προσέγγισης των δήμων εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ελληνικού και έτσι ξεκόλλησε η επένδυση. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ευρύτερα το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να δημιουργήσει ένα «φόρουμ ανοιχτού διαλόγου» με το σύνολο των φορέων και των οργανωμένων δομών, ώστε με βάση τα ακίνητα του Ταμείου «να καταγραφούν και να εξελιχθούν οι προτάσεις και θέσεις των άμεσα εμπλεκομένων». «Γενικά με τους δήμους θέλουμε να πάμε σε μία τέτοια διαβούλευση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η παραλία στο δήμο

«Μέχρι το τέλος του μήνα θα υπογράψουμε με το δήμο Θεσσαλονίκης μία συμφωνία για την παραχώρηση της χρήσης της παραλίας. Η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί, θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε. Η παραχώρηση περιλαμβάνει και την περιοχή του Ποσειδωνίου. Το αντάλλαγμα έναντι της παραχώρησης θα είναι «ένα συμβολικό ποσοστό από τα έσοδα που θα έχει ο δήμος». Αναφορικά με την Καλαμαριά, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι κάλεσε το δήμαρχο να συζητήσουν, αν και σημείωσε ότι υπάρχει το θέμα της μαρίνας, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και για την οποία θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αξιοποίησης. Το επόμενο δίμηνο θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του κάμπιγκ στην Αγία Τριάδα (χωρίς να αλλάξει χρήση), ενώ ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για ακίνητο στον Άγιο Μάμα και προχωρά ο αντίστοιχος για την πώληση του κάμπιγκ στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

Πάρκιγκ και πρώτη προβλήτα

Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να παραχωρήσει στο δήμο Θεσσαλονίκης και τη χρήση του πολυώροφου πάρκιγκ που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι. Αντιθέτως η χρήση της πρώτης προβλήτας στο λιμάνι δεν φαίνεται να παραχωρείται, όπως ήθελε ο δήμος, και υπάρχει απλώς η διαβεβαίωση από πλευράς Ταμείου ότι δεν θα αλλάξουν οι υφιστάμενες χρήσεις. Το διατηρητέο κτίριο του επιβατικού σταθμού θα περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που θα παραχωρηθούν στον ιδιώτη, προκειμένου να αξιοποιηθεί με βάση το master plan, με επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά Μοδιάνο

Ως προς τη Μοδιάνο, από πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο της παραχώρησης της αγοράς στη διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντιθέτως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε το ρόλο του δήμου ως γνωμοδοτικό. Το Ταμείο κατέχει το 43% της αγοράς και είναι εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτης με πολλούς ιδιώτες που κατέχουν το υπόλοιπο ποσοστό. «Για να φτιαχτεί η αγορά, κάποιος πρέπει να βάλει πολλά λεφτά. Ούτε οι νυν ιδιοκτήτες μπορούν ούτε το ΤΑΙΠΕΔ ούτε ο δήμος», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας. Για την αξιοποίηση της αγοράς υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε το Ταμείο θα πουλήσει το ποσοστό του σε έναν επενδυτή, ο οποίος πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, είτε θα συσταθεί μία εταιρεία αξιοποίησης της αγοράς, όπου το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατήσει ένα ποσοστό και στο μετοχικό σχήμα θα μπουν ιδιώτες επενδυτές. Προϋπόθεση, για να προχωρήσει οτιδήποτε, είναι να εντοπιστούν οι συνιδιοκτήτες (αρκετοί βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης ή έχουν αποβιώσει και το μερίδιό τους πέρασε σε πολλαπλούς κληρονόμους). Γι’ αυτό το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε τη βοήθεια του δήμου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. «Θα προχωρήσουμε άμεσα. Θα φτιάξουμε ομάδα εργασίας και θα αρχίσουμε να το δουλεύουμε. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από έλληνες και ξένους επιχειρηματίες. Απλώς πρέπει να βρούμε την επιχειρηματική μορφή. Πρέπει να έχουμε συμφωνία των ιδιοκτητών. Αν έχουμε της πλειοψηφίας, θα το λύσουμε το θέμα», επισήμανε ο κ. Πιτσιόρλας. Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής χρήσης (σ.σ. η αγορά είναι διατηρητέα και ως προς τη χρήση).


Μ. Ζορπίδης: «Το κράτος μάς θυμάται μόνο για φόρους»

Η εκδήλωση του ΕΕΘ άνοιξε με την ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Μιχάλη Ζορπίδη, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου για τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι «ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει παρέλθει» και ζητώντας «να επικρατήσει πρώτα και πάνω απ’ όλα η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα». Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, που «παραμένει προσηλωμένη στη διάσωση του δημοσίου τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων, όταν δεν κάνει τίποτα για την πραγματική οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα». Όπως είπε, «μόνο οι συνεχείς, ανελέητοι φόροι και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις προς τα δημόσια ταμεία θυμίζουν στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες ότι υπάρχει κράτος».

Ο κ. Ζορπίδης ζήτησε διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων με παράλληλη διευθέτηση του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων με λογική ισοτιμίας, επιτάχυνση του νέου ΕΣΠΑ, ψήφιση του αναπτυξιακού, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές που ήταν παρόντες δήλωσε ότι το ΕΕΘ διαφωνεί με οποιαδήποτε αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και με νέες μειώσεις των συντάξεων.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν:
- Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που τόνισε ότι η χώρα θα πάρει ή το δρόμο των μνημονίων και των δανεικών ή το δρόμο της ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
- Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος εξέφρασε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι το 2016 θα είναι μία πολύ καλύτερη χρονιά για τη χώρα μας.
- Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος είπε ότι η περιφέρεια έφτασε στο 100% της απορρόφησης των κονδυλίων ΕΣΠΑ. Σε μία αποστροφή του λόγου του χαρακτήρισε τον κ. Θεοδωράκη «μία σοβαρή φωνή του ελληνικού κοινοβουλίου».
- Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, που αναφέρθηκε στην αφαίρεση πόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση.
- Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε ότι η δουλειά του δήμου είναι να ανοίγει πόρτες στην επιχειρηματικότητα και πως η κοινωνία πρέπει να πάψει να λειτουργεί με σοβιετικά πρότυπα και να τα περιμένει όλα από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.