28 Νοε 2014

Γενέθλιο καμπανάκι για τα προβλήματα στη Νέα Παραλία

Η ελλιπής συντήρηση σε ορισμένα πάρκα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταγράφεται στη βραβευμένη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, τόσο στο νέο τμήμα της, που άνοιξε για το κοινό εδώ και ένα χρόνο, όσο και στο παλιό.

Συντριβάνια, δεξαμενές νερού (Κήπος Γλυπτών) που έχουν μετατραπεί σε βούρκους και κατασκευές (Κήπος Νερού) οι οποίες έχουν σκουριάσει, είναι τα κυριότερα σημεία στα οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρουν οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας», δεν έδειξε την απαιτούμενη φροντίδα.

«Η κατάσταση σε κάποιες κατασκευές είναι απογοητευτική, δεν μπορεί να κάνεις κάποια κατασκευή δίπλα στη θάλασσα και να μην υπάρχει μια στοιχειώδης συντήρηση σε αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας του έργου Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Όπως ανέφερε, «o δήμος δεν έχει δώσει καθόλου βάρος σε κάποιες καταστάσεις, αν και συζητούνται διάφορα πράγματα. Είναι κρίμα ένα τόσο μεγάλο έργο που το χαίρεται τόσος κόσμος να αφήνεται. Αν συνεχιστεί αυτό, μετά θα ακολουθήσει μια φθίνουσα πορεία» σημείωσε ο κ. Νικηφορίδης. Ήδη, όπως υπογράμμισε, «είναι άκρως απογοητευτική η εικόνα στο παλιό τμήμα της ανάπλασης και ιδιαίτερα στο αντλιοστάσιο και γύρω από αυτό. Είναι ίσως το χειρότερο σημείο της Νέας Παραλίας, κάτι πρέπει να γίνει γι΄ αυτό το τμήμα».

Αναφορικά με το σενάριο που ήθελε να εμπλέκονται ακόμα και ιδιώτες στη συντήρηση των θεματικών πάρκων, ο κ. Νικηφορίδης σημείωσε: «Εμένα με ενδιαφέρει να συντηρηθεί η παραλία, εάν τη συντηρήσει το δημόσιο ή ο ιδιώτης δεν με απασχολεί».

Σημαντικό, επίσης, είναι το θέμα της μη λειτουργίας των επτά αναψυκτηρίων, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη, «θα μπορούσαν να φέρουν και έσοδα και να περιφρουρήσουν την περιοχή της Νέας Παραλίας γύρω από αυτά». Όπως ανέφερε, λύση για τη λειτουργία τους υπάρχει, αρκεί να συνεννοηθεί ο δήμος με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Σχετικά με το θέμα της καθαριότητας, ο αρχιτέκτονας του έργου και εκ των δημιουργών του Συλλόγου «Φίλοι της Νέας Παραλίας» σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, καθώς και ο δήμος και ο κόσμος προσέχει.

Όλα τα ζητήματα διαχείρισης και συντήρησης της Νέας Παραλίας πρόκειται να τεθούν επί τάπητος σε ημερίδα – δημόσια συζήτηση που διοργανώνουν οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Τα πρώτα γενέθλια της νέας παραλίας
Με δενδροφυτεύσεις, εθελοντικό καθαρισμό αλλά και διάφορες δράσεις θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη τη συμπλήρωση ενός έτους από την παράδοση της Νέας Παραλίας.

Οι εκδηλώσεις, με τίτλο «Paraliazo 1», που διοργανώνονται από τους «Φίλους της Νέας Παραλίας», θα πραγματοποιηθούν τα Σαββατοκύριακα 29-30 Νοεμβρίου και 6-7 Δεκεμβρίου 11:00-14:00. Το σύνολο των εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
1. Το Δέντρο μου στη Νέα Παραλία - Σάββατο 29/11/2014 – 11:00-14:00
Δεντροφύτευση στους Κήπους του Ήχου, των Ρόδων, της Μνήμης, του Νερού και της Μουσικής σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

2. Τα κάνουμε Λαμπίκο - Κυριακή 30/11/2014 - 11:00-14:00
Δράσεις καθαρισμού στη Νέα Παραλία σε συνεργασία με τους Los Lampicos και ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.
Συνδιοργάνωση Los Lampicos και Φίλοι Νέας Παραλίας

3. Συζητά με για τη Νέα Παραλία - Σάββατο 06/12/2014 - 11:00-14:00 στον Κινηματογράφο "Ολύμπιον"
Ημερίδα - δημόσια συζήτηση σχετικά με την διαχείριση, συντήρηση και αναβάθμιση δημόσιων χώρων μεγάλης κλίμακας όπως η Νέα Παραλία.

4. Υπάρχει η καλή αρχιτεκτονική - Σάββατο 06/12/2014 - 11:00-14:00 Περίπτερο του Κήπου του Απογευματινού Ήλιου

Έκθεση αρχιτεκτονικής που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και έχουν βραβευτεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.
Συνδιοργάνωση Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και Φίλοι Νέας Παραλίας

5. Έλα με Ομπρέλα - Κυριακή 07/12/2014 - 11:00-14:00
Έλα με την ομπρέλα - Μουσικός περίπατος στη Νέα Παραλία με ανοικτές ομπρέλες ακόμα και εάν δεν βρέχει... Από τον Κήπο του Νερού μέχρι τις ομπρέλες.
Συμμετέχουν μουσικά και χορευτικά σχήματα της πόλης.

Μερικοί από τους σημαντικότερους στόχους του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» είναι: η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου και ζωτικότερου δημόσιου χώρου της πόλης, η οργάνωση συμμετοχικών δράσεων και δράσεων πολιτισμού, η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα χρήσης και σεβασμού του δημόσιου χώρου, η δημιουργία μιας πλατφόρμας καλλιέργειας, υλοποίησης και διάδοσης ιδεών σχετικά με την «κατοίκηση» του δημόσιου χώρου, η επιστημονική συμβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες ως προς την παρακολούθηση, αξιολόγηση, διατήρηση, διαχείριση, αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος της Νέας Παραλίας.

της Κάτιας Γερακαρίτου

πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=202638

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.