20 Ιαν 2015

Ρεκόρ στη διακίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

Η διακίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», κατά το 2014, ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη. Συνολικά, στη χρονιά που μας άφησε, διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης 5.270.252 επιβάτες, περισσότεροι κατά 21,54% από ό,τι το 2013.

Με βάση τα συνολικά στοιχεία για το 2014, διαπιστώνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς το «Μακεδονία» ... «έκτιζε κίνηση». Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του περυσινού καλοκαιριού οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της διακίνησης στα 4,7 εκατομμύρια επιβατών.

«Οι προβλέψεις μας ανατράπηκαν ανοδικά, επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η πίτα.  Μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 32%, καταγράφηκε στη διακίνηση επιβατών εσωτερικού, λόγω των επιπλέον πτήσεων που δρομολόγησαν Ryanair και Aegean», σημειώνει ο αερολιμενάρχης Αχ. Τοπούζας.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τοπούζας, υπήρχε σημαντική αύξηση και στη διακίνηση επιβατών εξωτερικού, συγκεκριμένα + 16% στις αφίξεις και + 15% στις αναχωρήσεις.

Το 2014, υπήρξε μεγάλη αύξηση των επιβατών από και προς Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία αλλά και Κύπρο(σημαντική η καθημερινή σύνδεση με Πάφο), παρά τα οικονομικά προβλήματα που γνωρίζει η Μεγαλόνησος.

Στη θετική εξέλιξη συνέβαλε και η σχετικά περιορισμένη μείωση στη διακίνηση Ρώσων, μόλις κατά -8%. Από την άλλη, η μείωση στους Ουκρανούς που διακινήθηκαν ήταν πολύ μεγάλη, της τάξης του 50%, αλλά δεν επιβάρυνε σημαντικά τη συνολική διακίνηση καθώς από τη συγκεκριμένη χώρα ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τη Βόρεια Ελλάδα, ήταν μικρός.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι με την Transavia επανασυνδέθηκε απευθείας η Θεσσαλονίκη με το Άμστερνταμ, ενώ για φέτος η συγκεκριμένη low cost εταιρεία, αρχίζει τις εποχικές πτήσεις δύο μήνες νωρίτερα, από τις αρχές Φεβρουαρίου και, με περισσότερες εβδομαδιαία, αρχικά με τρεις και στη high season, με έξι πτήσεις την εβδομάδα.

Το «Μακεδονία» πήγε εξαιρετικά καλά μέσα στο 2014, αλλά οπωσδήποτε η αύξηση της διακίνησης έχει φέρει στην επιφάνεια τις αδυναμίες των υποδομών του αερολιμένα.

της Άννης Καρολίδου

πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=208921

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.