19 Φεβ 2015

Παρέμβαση Σπίρτζη για να αρθεί το αδιέξοδο στο μετρό Θεσσαλονίκης

Πολιτική παρέμβαση για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο τμήμα της βασικής γραμμής, υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, στους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Η συνάντηση, που ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγο και κράτησε για παραπάνω από δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη που ήδη έχει παρέμβει και σταματήσει τις ομαδικές απολύσεις που είχε αιτηθεί ο εργολάβος.  Στη συνάντηση, πέραν των δύο υπουργών, συμμετείχαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Σωκράτης Φάμελλος, υπηρεσιακοί παράγοντες και βεβαίως εκπρόσωποι των διοικήσεων των δύο σωματείων, εργαζομένων στο Μετρό.

Ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε Αττικό Μετρό Α.Ε. και ανάδοχος κοινοπραξία να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου τουλάχιστον ο εργολάβος να ανταποκριθεί στο αίτημα της Αττικό Μετρό Α.Ε. και να εκτελέσει το προσωρινό χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης, το υπουργείο θα επιδιώξει τη συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών (σημειώνεται ότι ο ανάδοχος θέλει να αποχωρήσει από το έργο και έχει ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης, κάτι που αρνείται η Αττικό Μετρό), δίχως όμως να παρεμβαίνει στις δρομολογημένες διαδικασίες που βρίσκονται στα διαιτητικά δικαστήρια.

Υπάρχει ωστόσο η ελπίδα ότι στο τετράμηνο των προσωρινών εργασιών, θα υπάρξει χρονικό περιθώριο για να αναζητηθεί οριστική λύση στις διαφορές των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές έληξε και η παράταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργολάβου και εργαζομένων, που είχε δοθεί από τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, μετά από αίτημα των δευτέρων.  Ωστόσο, παρότι έληξε αυτή η προστατευτική 20ήμερη παράταση, ο ανάδοχος και εργοδότης δεν κατέθεσε εκ νέου αίτημα για ομαδικές απολύσεις, συνεπώς, όπως υποστήριξε ο υπουργός, το θέμα θεωρείται ως μη υφιστάμενο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, τους δύο υπουργούς και κατ΄επέκταση την κυβέρνηση, απασχολεί και η κοινωνική διάσταση του όλου θέματος και όχι μόνο το τεχνικό κομμάτι.

 της Άννης Καρολίδου

πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=213259

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.