19 Φεβ 2015

Σε κλοιό σκουπιδιών η Θεσσαλονίκη

Λόγω του διήμερου αποκλεισμού όμως η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να γεμίσει με σκουπίδια, καθώς δεν θα γίνεται αποκομιδή, παρά μόνο για τα νοσοκομειακά και τα απορρίμματα από λαϊκές και σχολεία.

Από νωρίς αύριο το πρωί κάτοικοι και μέλη περιβαλλοντικών συλλόγων του Λαγκαδά θα αποκλείσουν την είσοδο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, παρατάσσοντας οχήματα στον κόμβο που οδηγεί στο χώρο ταφής, προκειμένου να αποτρέψουν τη διέλευση των απορριμματοφόρων. Δήμος και κάτοικοι αποφάσισαν να καταθέσουν και ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του Φορέα
Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας να λάβει μέτρα για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και του βιολογικού σταθμού, ενώ προειδοποιούν ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, τότε θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Την απόφαση για το διήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ έλαβε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά στη προχθεσινή συνεδρίασή του, παρουσία βουλευτών της Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη. Στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης προκλήθηκε μεγάλη ένταση, καθώς κάτοικοι και περιβαλλοντικοί σύλλογοι κατήγγειλαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, εξαιτίας της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στην κυψέλη 3 όπου γίνεται πλέον η απόθεση των απορριμμάτων, η οποία εμφανίζει τεχνικά προβλήματα λόγω των πρανών που υποχωρούν, στα διασταλλάζοντα υγρά που σωρεύονται από το μεγάλο όγκο σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο υπέδαφος, αλλά και στις έντονες οσμές από το βιοαέριο που παράγεται, αφού δεν υπάρχει σύστημα συλλογής και επεξεργασίας. Ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, κατήγγειλε την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, λειτουργία του ΧΥΤΑ, τονίζοντας τα σημεία που χρήζουν άμεσης επίλυσης. «Η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού εντός του ΧΥΤΑ, η έντονη δυσοσμία λόγω της μη συλλογής του βιοαερίου, ο κορεσμός των κυψελών 1 και 2 αλλά και οι αστοχίες στην κατασκευή της κυψέλης 3 συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και αυτό πλέον δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό» τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
Σύμφωνα με τον δήμο Λαγκαδά και τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, τα προβλήματα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης επιδεινώνονται διαρκώς και παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ δεν ανταποκρίθηκε. Για αυτό και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ να λάβει άμεσα αποφάσεις, θέτοντας αυστηρό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα παρακάτω ζητήματα:

* Να αρχίσει άμεσα η κατασκευή της λιμενοδεξαμενής για τα διασταλλάζοντα υγρά του ΧΥΤΑ.
* Να αρχίσει η συλλογή του βιοαερίου.
* Να αποστέλλονται καθημερινά στον δήμο Λαγκαδά παραστατικά με τις ποσότητες των υγρών που εισέρχονται και εξέρχονται του βιολογικού καθαρισμού.
* Να σταματήσει η απόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3 μέχρις ότου αποκατασταθεί και ελεγχθεί η σωστή λειτουργία της από ανεξάρτητη αρχή. Για αυτό το θέμα μάλιστα θα ζητηθεί η συνδρομή του αρμόδιου υπουργείου και η ανάθεση σχετικής πραγματογνωμοσύνης από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.
* Να μην προχωρήσει η υλοποίηση κανενός έργου του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τη στιγμή μάλιστα που κανένα έργο αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα (π.χ. ΧΥΤΑ Αγίου Αντωνίου).
* Να επιτρέπεται η είσοδος στον ΧΥΤΑ των υπευθύνων του δήμου Λαγκαδά και της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, χωρίς ειδική άδεια και προειδοποίηση.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς να αναγνωρισθεί η υποβάθμιση και η μόλυνση που έχει υποστεί η περιοχή του Λαγκαδά από την πλημμελή λειτουργία του ΧΥΤΑ και να υπάρξει δέσμευση για τη μη υλοποίηση κανενός έργου διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ενόψει της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού.

ΦΟΔΣΑ «Τα έργα είναι σε εξέλιξη»
Κληθείς να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσε το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές, καθώς, όπως είπε, όλα τα αναγκαία έργα στο χώρο του ΧΥΤΑ έχουν δρομολογηθεί και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ταφή των απορριμμάτων. «Στο σχεδιασμό μας είναι η άμεση επαναδημοπράτηση της κυψέλης 3, καθώς ο εργολάβος αποχώρησε. Μέχρι το τέλος του 2015 θα λειτουργεί απρόσκοπτα και η κυψέλη 4, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα να μεγαλώσει ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ» υπογράμμισε ο κ. Γεράνης. Σε ό,τι αφορά το βιοαέριο, σημείωσε ότι υπάρχει θέμα και γι’ αυτό ο ΦΟΔΣΑ ανέθεσε μελέτη περισυλλογής και αξιοποίησής του. Για τα διασταλλάζοντα υγρά είπε ότι το πρόβλημα είναι παλιό και επιδεινώνεται διαρκώς όποτε υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις, όπως φέτος. Αιτία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα, είναι η αδυναμία του υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού να τα διαχειριστεί. «Έχουμε υποβάλει αίτηση για πρόσθετη μονάδα (επέκταση βιολογικού) και για την προμήθεια κινητής μονάδας βιολογικού, προκειμένου να παρεμβαίνουμε σε όποιον ΧΥΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργείται πρόβλημα» υπογράμμισε ο κ. Γεράνης, ενώ πρόσθεσε ότι θα κατασκευαστεί και λιμνοδεξαμενή 25.000 κ.μ. για τη συγκέντρωση των υγρών διασταλλαζόντων, τα οποία στη συνέχεια θα καταλήγουν στο βιολογικό σταθμό για επεξεργασία.

Της Φανής Σοβιτσλή

πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/134065/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.