20 Απρ 2015

Νέος σχεδιασμός για τα σκουπίδια στην Κεντρική Μακεδονία


Έπειτα από περίπου δυο χρόνια απραξίας, σε ένα μήνα αναμένεται να επιλεγεί ο ανάδοχος για την εκπόνηση της νέας μελέτης για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων. Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) προωθεί τη διαδικασία, με στόχο να παραδοθεί η μελέτη στο τέλος του χρόνου και να υπάρχει ετοιμότητα ένταξης των απαιτούμενων έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε και αξιολογούνται οι προσφορές για τη μελέτη που θα αφορά και στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο νέος σχεδιασμός θα έχει και νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ευρωπαϊκές οδηγίες, αφού το προηγούμενο σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα αφενός τα προβλεπόμενα έργα να θεωρούνται πλέον παρωχημένα, αφετέρου να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με το ΦΟΔΣΑ, η νέα αρχιτεκτονική στη διαχείριση των σκουπιδιών προβλέπει ενίσχυση της ανακύκλωσης και ανάκτησης των υλικών κατά 50%, ενώ για τα απόβλητα από εκσκαφές το ποσοστό αυτό θα είναι πάνω από 70%.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη τονίζει ότι είναι απαραίτητη η κατασκευή μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, διότι σε άλλη περίπτωση τα επόμενα έξι με οχτώ χρόνια πάλι θα αντιμετωπίζει η περιοχή πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Ο κ. Γεράνης έχει πολλάκις διευκρινίσει ότι πλέον δε συζητούμε για δεύτερο ΧΥΤΑ στη Θεσσαλονίκη, αλλά για έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, όπου θα καταλήγει μόλις το 20% των σκουπιδιών έπειτα από επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, που όμως αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους πολίτες…

Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί να γεμίσει με ΧΥΤΑ ο νομός, για να διοχετεύονται τα σκουπίδια.

Σε ό,τι αφορά στα έργα αποκατάστασης των προβλημάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, η υποδοχή των σκουπιδιών στην κυψέλη 3 γίνεται κανονικά, ενώ προχωρά και η επαναδημοπράτηση για την αποκατάσταση των αστοχιών στα πρανή της κυψέλης και την ολοκλήρωση των έργων στην κυψέλη 4.Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα, οι αρμόδιοι του ΦΟΔΣΑ πιστεύουν πως η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα παραταθεί για περίπου οχτώ χρόνια.

του Τάσου Τασιούλα


πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.