7 Ιαν 2016

Ανακοίνωση της παράταξης Οικολογία - Αλληλεγγύη για την επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης

Πηγή: voria

Σε ενδεχόμενη νέα επιδείνωση του καιρού ζητούν ενεργοποίηση του σχεδιασμού έκτακτων μέτρων: Κλείσιμο σχολείων και εφαρμογή δακτυλίου στο κέντρο

Έκτακτα και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, ζητούν με σημερινή ανακοίνωσή τους η παράταξη Οικολογία - Αλληλεγγύη, κάνοντας λόγο για «δραματική» αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαιτέρως της συγκέντρωσης επικίνδυνων μικροσωματιδίων PM10.



Όπως τονίζει η Οικολογία - Αλληλεγγύη, «σε ενδεχόμενη νέα επιδείνωση του καιρού, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα πρέπει να διστάσουν να ενεργοποιήσουν τον σχεδιασμό έκτακτων μέτρων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων κλείσιμο σχολείων και εφαρμογή δακτυλίου στο κέντρο της πόλης, για τον περιορισμό των οχημάτων».

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι «τον Ιανουάριο του 2014, η "Οικολογία-Αλληλεγγύη" είχε ζητήσει να δημοσιοποιούνται εγκαίρως τα στοιχεία για την περιβαλλοντική ρύπανση σε περιοχές της πόλης και να εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία όταν οι ρύποι ξεπερνούν τα όρια».

«Τα τότε ερωτήματα παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα», συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης:

«Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης έχει ενταθεί τα τελευταία 4 χρόνια στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης και, παρόλα αυτά, τα έκτακτα μέτρα ακόμη «εξετάζονται».

Η δραματική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαιτέρως της συγκέντρωσης επικίνδυνων μικροσωματιδίων PM10, που ξεπέρασαν τα όρια επιφυλακής τις τελευταίες ημέρες του 2015, δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από τα απαραίτητα μέτρα. Ούτε καν όταν κατά το διήμερο 28 και 29 Δεκεμβρίου οι συγκεντρώσεις υπερέβησαν κατά πολύ ακόμα και τα όρια επιβολής έκτακτων μέτρων.

Σε ενδεχόμενη νέα επιδείνωση του καιρού, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα πρέπει να διστάσουν να ενεργοποιήσουν τον σχεδιασμό έκτακτων μέτρων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων κλείσιμο σχολείων και εφαρμογή δακτυλίου στο κέντρο της πόλης, για τον περιορισμό των οχημάτων.

Τον Ιανουάριο του 2014, η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» είχε ζητήσει να δημοσιοποιούνται εγκαίρως τα στοιχεία για την περιβαλλοντική ρύπανση σε περιοχές της πόλης και να εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία όταν οι ρύποι ξεπερνούν τα όρια. Τα τότε ερωτήματα παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος, που τον Νοέμβρη του 2013 είχε κάνει αναλυτική αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, δήλωσε σχετικά: «Ακόμη και μέσα στις μέρες των γιορτών θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί έκτακτα μέτρα για την αιθαλομίχλη, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Η ολιγωρία δεν δικαιολογείται καθώς πρόκειται για σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας. Απευθύνουμε έκκληση για σχεδιασμό ευρύτερων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά και για άμεση εφαρμογή έκτακτων μέτρων την επόμενη φορά που οι κλιματικές συνθήκες και τα επίπεδα των ρύπων θα το καταστήσουν απαραίτητο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.