18 Νοε 2014

Groningen: The World's Cycling City

Δεν είναι μυστικό ότι οπουδήποτε και αν πας στην Ολλανδία είναι ένα απίστευτο μέρος για ποδήλατο. Και στο Groningen, μια βόρεια πόλη με 190.000 πληθυσμό και μερίδιο στο ποδήλατο κατά 50 %, η ποδηλασία είναι τόσο άνετη όσο σε οποιαδήποτε πόλη στη Γη. Ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων ποδηλατούν ανά πάσα στιγμή, καθώς η απουσία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, όπου τα αυτοκίνητα φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί. Είναι αξιοσημείωτο πόσο ήσυχη είναι η πόλη. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στις υποχρεώσεις τους με το ποδήλατο, πηγαίνουν στις δουλειές τους με το ποδήλατο, ακόμα και κρατώντας το στα χέρια.

Η ιστορία του πώς έφτασαν ως εδώ περιλαμβάνει ένα μeίγμα της εξαιρετικής πολιτικής των μεταφορών, την τοποθεσία και την δυνατότητα. Παρακολουθήστε ένα κομμάτι της ιστορίας στο βίντεο, αλλά στην ουσία, το Groningen αποφάσισε τη δεκαετία του ‘70 να θεσπίσουν πολιτικές για να καταστεί ευκολότερη την μετακίνηση πεζή και το ποδήλατο, ενώ παράλληλα αποθάρρυνε τη χρήση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Πεζοδρομώντας ορισμένους δρόμους, φτιάχνοντας ποδηλατοπορείες παντού, και δημιουργώντας ένα μοναδικό μοτίβο μεταφοράς της κυκλοφορίας που απαγορεύει τη διέλευση των οχημάτων μέσα από την πόλη, το Groningen έκανε, στην πραγματικότητα, το ποδήλατο - στις περισσότερες περιπτώσεις - την ταχύτερη και πλέον προτιμώμενη επιλογή μεταφοράς.

It does feel like bicycle nirvana. Όταν για πρώτη φορά κατέβηκα στο Groningen από το τρένο, δεν μπορούσα να σταματήσω να χαμογελώ με ό, τι έβλεπα γύρω μου. Σε μια ανταλλαγή e-mail με τον φίλο μου τον Jonathan Maus από το Bike Portland, το περιέγραψε «ζω ένα παραμύθι». Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μαγική ποιότητα όντας εκεί, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα ονειρικό ή παιδιάστικο. Με την πολιτική βούληση και το σχεδιασμό, το τι έχουν κάνει οφείλουν και μπορούν να το κάνουν παντού.

Παρακολουθήστε το street film στον σύνδεσμο : http://vimeo.com/76207227
Στο Streetfilm θα δείτε τις 10.000 (!) θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων στο σταθμό του τρένου, μερικές από τις απίστευτες υποδομές που επιτρέπουν στους ποδηλάτες να κάνουν το ταξίδι τους πιο ασφαλές και πιο γρήγορο, και θα ακούσετε από πολλούς κατοίκους που πηγαίνουν με το ποδήλατο σχεδόν παντού. Αλλά ένα από τα θέματα της συνέντευξης μου, ο καθηγητής Ashworth, θέλησε να επισημάνω: οι τρεις μέρες που έμεινα εκεί ήταν φωτεινές και ηλιόλουστες αλλά οι σκληραγωγημένοι άνθρωποι εξακολουθούν να  ποδηλατούν κατά τη διάρκεια του ψυχρού χειμώνα. Όπως και με πολλές ποδηλατικές πόλεις, υπάρχει και εδώ το μεγάλο πρόβλημα της κλοπής, και οι κάτοικοι έχουν πάντα λαχτάρα για περισσότερες θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.


Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα αντάλλασσαν ορισμένα από αυτά τα προβλήματα για μια πόλη με 50% του μεριδίου των μετακινήσεων με ποδήλατο (και μέχρι 60 % στο κέντρο της πόλης !!).

απόδοση στα ελληνικά από την πηγή: http://vimeo.com/76207227

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.