Η Κοπεγχάγη από την άλλη, μια πόλη περιστοιχισμένη από νερό, όπως και πολλές ελληνικές πόλεις, έχει επενδύσει στην βελτίωση του αστικού τοπίου της με λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Πάρκα, ποδηλατοδρόμοι, πισίνες στο λιμάνι χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους κατοίκους της. Επιπλέον, φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη ενεργειακά ουδέτερη πόλη έως το 2025. Με άλλα λόγια να αυξήσει την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να δημιουργήσει ακόμα περισσότερους πράσινους χώρους για τους δημότες της.
Σημαντικό ρόλο στην αειφόρο στρατηγική που ακολουθούν και έχουν δεσμευτεί οι τοπικές αρχές, παίζει αναμφισβήτητα το λιμάνι με τις πολυάριθμες δυνατότητες εξέλιξης του. Τα συνεχή έργα ώστε να διατηρηθεί καθαρό παρέχοντας χώρους αναψυχής σε κατοίκους και τουρίστες, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και η διαχείριση των απορριμμάτων και της ενέργειας καθιστά την Κοπεγχάγη μια πόλη πρότυπο.
Βεβαίως, πρέπει να τονιστεί ότι στο όλο εγχείρημα συμβάλλουν οι τοπικές αρχές -στηριζόμενες σε ένα υποστηριχτικό θεσμικό πλαίσιο- αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι με την σειρά τους νοιώθουν συμμέτοχοι της όλης προσπάθειας.
Τι ακριβώς θα μπορούσαμε να μελετήσουμε, διδαχθούμε από την συγκεκριμένη πόλη ώστε να τα εφαρμόσουμε σε εθνικό επίπεδο?
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ
Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ΜΜΜ, το οποίο περιλαμβάνει και 400 km ποδηλατοδρόμους έχει μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, έχει αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και κατά συνέπεια έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Κατά το σχέδιο δράσης της Κοπεγχάγης πρέπει έως το 2015, το 50% των ανθρώπων να χρησιμοποιεί ποδήλατο για τον τόπο εργασίας τους (35% το πέτυχε ήδη από το 2010).
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έρευνες που θέλουν τους πεζούς να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ζωντανής και ασφαλούς πόλης, οι δημοτικές αρχές χρησιμοποιούν διάφορες επικοινωνιακές τεχνικές ώστε να παροτρύνουν τους κατοίκους να περπατούν. Καταρχήν, είναι μια υγιεινή εναλλακτική, μια καθημερινή άσκηση που συμβάλλει στην κοινωνική, πνευματική και φυσική ευημερία των πολιτών αλλά συγχρόνως προσφέρει την δυνατότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης και αντίληψης της πόλης που ζεις.
Το περπάτημα μαζί με το ποδήλατο και τα ΜΜΜ θεωρούνται περιβαλλοντικά φιλικές επιλογές, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η ενεργειακή ουδετερότητα που αναζητά η Κοπεγχάγη έως το 2025.
ΒΙΩΣΙΜΟ ΛΙΜΑΝΙ
Έπειτα από χρόνιες επενδύσεις στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης και στην καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, το νερό στο λιμάνι είναι ασφαλές για κολύμπι και ψάρεμα. Ακόμα, η δημιουργία ενός ελκυστικού αστικού χώρου περιμετρικά του λιμανιού βελτίωσε την τοπική επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προσφέροντας επιπλέον έσοδα στην περιοχή.
Διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα, όπως το «Πράσινο Εργαστήριο», το οποίο επικεντρώνεται στις πράσινες καινοτόμες τεχνολογίες αλλά και το «Θαλάσσιο Περιβαλλοντικό Κέντρο», το οποίο προσφέρει εμπειρίες κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, έχουν τρομερή απήχηση σε κατοίκους και τουρίστες. Πολλοί μάλιστα μαθητές απασχολούνται στα εργαστήρια του κέντρου μελετώντας την ζωή και την συμπεριφορά των ψαριών. Ενέργειες που αντίστοιχα μπορούν να υιοθετηθούν από πολλές παράκτιες ελληνικές πόλεις.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΩΡΟΙ
Οι εθελοντές παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία πράσινων ζωνών. Συγκεκριμένα, η πόλη φύτεψε 3600 δένδρα, από τα οποία 217 ήταν με πρωτοβουλία των κατοίκων, επιχειρηματιών και διαφόρων οργανισμών.
Το 2010, η Κοπεγχάγη έθεσε 3 ακόμα στόχους για το 2015: Περισσότερη αστική ζωή, περισσότερο περπάτημα και οι κάτοικοι να μένουν στην πόλη περισσότερο χρόνο. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, όπως χώροι εστίασης, αθλητικά κέντρα, κονσέρτα και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, απευθυνόμενα σε κάθε ηλικία.
Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ασφάλεια και στην προσβασιμότητα. Δύο πολύ βασικά στοιχεία που μπορούν να επιτευχθούν με επιτυχημένο σχεδιασμό του φωτισμού, ώστε οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφαλείς οποιαδήποτε ώρα της μέρας.
Σήμερα πάντως, 96% των κατοίκων απέχουν μόλις 15 λεπτά (1 χλμ) περπάτημα από μια πράσινη ή μπλε περιοχή. Πόσο επιθυμητό θα ήταν αυτό να συνέβαινε αντίστοιχα και στις πόλεις που ζούμε και εργαζόμαστε? Θα ήταν αναμφίβολα μια διέξοδος που όλοι τόσο πολύ χρειαζόμαστε.
Έπεται συνέχεια για την πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.
πηγή: polytexnikanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.