Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για το δήμο Θεσσαλονίκης η υπόθεση της «πειρατείας» των μπλε κάδων, από τους οποίους επιτήδειοι καθημερινά κλέβουν και πωλούν τόνους ανακυκλώσιμων υλικών.
Παρά τις εξορμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του κεντρικού δήμου, η κατάσταση δεν λύνεται και τα κυκλώματα συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα. «Προσπαθούμε και κάνουμε εξορμήσεις αλλά οι δικές μας οι δυνάμεις είναι περιορισμένες» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Θανάσης Παππάς, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στην Πολιτεία.
Καθημερινή είναι η εικόνα κυρίως αλλοδαπών από γειτονικές χώρες, που γυρνούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με μεταλλικά καροτσάκια και αφαιρούν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους.
«Υπάρχει και μια πολιτεία που αφήνει όλους αυτούς τους Βουλγαρόγυφτους να μπαίνουν κατά εκατοντάδες από τα σύνορα. Κλέβουν και πουλάνε ανακυκλώσιμα υλικά και η πολιτεία και η αστυνομία κάθεται και είναι θεατής» υπογραμμίζει με έμφαση. Όπως σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, «δεν λύνεται η υπόθεση μόνο με τις ενέργειες του δήμου». Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αντιδημαρχία Καθαριότητας πραγματοποίησε μεγάλη εξόρμηση στην πέμπτη δημοτική κοινότητα, ενώ ανάλογες κινήσεις θα λάβουν χώρα και το επόμενο διάστημα.
Η κλοπή των ανακυκλώσιμων υλικών, εκτός από τεράστια οικονομική ζημιά για τον κεντρικό δήμο, προκαλεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που αφαιρούνται παράνομα από τους κάδους αποθηκεύονται σε διαμερίσματα ή καταστήματα τα οποία μετατρέπονται σε ανθυγιεινές εστίες. «Προσπαθούμε να κάνουμε σε μεγάλα σημεία εξορμήσεις και να μαζεύουμε ανακυκλώσιμα υλικά για να ξεβρομίσουμε περιοχές» σημείωσε ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.
«Ο δήμος κάνει εξορμήσεις καθαριότητας αλλά δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και δεν μπορούμε εμείς αυτούς να τους κυνηγήσουμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να έρχεται ένα βαν από Βουλγαρόγυφτους και να κλέβουν νερό και ηλεκτρικό, να κάθονται σε εγκαταλελλειμένα σπίτια, να κάνουν παράνομο εμπόριο και να μη γίνεται τίποτα».
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως το 2013 εκτιμάται πως από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης σε συνεργασία με το δήμο, αφαιρέθηκαν περίπου 30.000 τόνοι υλικών.
Το φαινόμενο της «πειρατείας» των Μπλε Κάδων απασχολεί έντονα τη διοίκηση του δήμου και σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούντα πλήθος επιχειρήσεων και εξορμήσεων καθαρισμού στις δημοτικές Κοινότητες, καθώς και μεγάλες ειδικές επιχειρήσεις-σκούπα. Στόχος των τελευταίων, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι να εξυγιανθούν διαμερίσματα, καταστήματα και άλλοι χώροι καθώς και να κατεδαφιστούν πρόχειρα υπαίθρια καταλύματα, που λειτουργούσαν ως ανθυγιεινές και επικίνδυνες εστίες μόλυνσης αλλά και ως χώροι αποθήκευσης υλικών που είχαν κλαπεί από τους πράσινους και μπλε κάδους.
της Κάτιας Γερακαρίτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.