1 Φεβ 2015

Νέα συσκευή λέιζερ σκανάρει τα δάση

Τα δάση και τα δέντρα πιο συγκεκριμένα επιτελούν μια πολύ ζωτική λειτουργία για την ατμόσφαιρα και το κλίμα του πλανήτη. Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, και βγάζουν οξυγόνο. Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουν με τον τρόπο τους τη θερμοκρασία και μειώνουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του πλανήτη.
 Μέχρι πρότινος για να μετρήσουμε την ποσότητα διοξειδίου σ’ ένα δέντρο, έπρεπε να το κόψουμε και να το ζυγίσουμε.

Τώρα επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν μια νέα τεχνική που χρησιμοποιεί ένα επίγειο σκάνερ με λέιζερ το οποίο δίνει τη δυνατότητα τρισδιάστατης χαρτογράφησης των δασών, μέχρι το τελευταίο εκατοστό. Δεν προκαλεί ζημιά στα δέντρα και προσφέρει πιο ακριβή αποτελέσματα, όσον αφορά το απόθεμα διοξειδίου του άνθρακα στα δάση. Έτσι μπορούμε να έχουμε χρήσιμα στοιχεία, ώστε να πάρουμε παγκόσμιες αποφάσεις για το κλίμα και το περιβάλλον.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μετρήσεις λέιζερ για να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στα δέντρα. Εάν έχουμε αυτό το μέγεθος, τότε το επόμενο στοιχείο που θα χρειαστούμε είναι η πυκνότητα του ξύλου. Όταν έχουμε αυτά τα δύο νούμερα, μπορούμε τότε να υπολογίσουμε τη μάζα των δέντρων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια είναι να χρησιμοποιήσουμε το σκανάρισμα με λέιζερ για να ζυγίσουμε τα δέντρα» δήλωσε ο Ματίας Ντίσνεϊ, λέκτορας στο τμήμα Γεωγραφίας στο University College του Λονδίνου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια τεχνολογία σάρωσης με λέιζερ που ονομάζεται LiDAR (Light Detection and Radar). Υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα έχουν ακρίβεια που φτάνει το 90% σε σχέση με την σημερινή μέθοδο που έχει ακρίβεια που φτάνει μόλις το 37%. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με φωτογραφίες ακριβείας για να δημιουργήσουμε μια τρισδιάστατη αποτύπωση του δάσους.

«Το όργανο είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα τρίποδο και περιστρέφεται. Βγάζει μια ακτίνα λέιζερ. Κάθε φορά που ακτινοβολεί, χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο, καταγράφει πόσο μακριά έχει φτάσει το λέιζερ. Πιο συγκεκριμένα, αποτυπώνει την απόσταση ανάμεσα στο λέιζερ και το αντικείμενο που χτύπησε. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί μια τρισδιάστατη εικόνα οτιδήποτε βρίσκεται, μέσα στο χώρο που κινείται το λέιζερ» εξήγησε ο Ματίας Ντίσνεϊ.

Η πρώτη εφαρμογή της συσκευής έγινε σε 1000 δέντρα στη Βραζιλία, ως μέρος μιας μελέτης που αφορά τις συνέπειες της ξηρασίας στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ

Copyright © 2015 euronews


πηγή: http://gr.euronews.com/2015/01/26/laser-scanning-trees/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.