Φοιτητές ΠΑΜΑΚ: Όχι άλλο αίμα στους δρόμους έξω από τα πανεπιστήμια (VIDEO)
Από το thestival
Την αντίδραση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην Εγνατία τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Μαρτίου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 20χρονος φοιτητής. Με το συγκεκριμένο περιστατικό να μην είναι το πρώτο που λαμβάνει χώρα έξω από την κεντρική είσοδο του ΠΑΜΑΚ, οι φοιτητές αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν την απαραίτητη οδική ασφάλεια για τους πεζούς. Λίγες ημέρες αργότερα, οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ξεκίνησαν συμβολική συλλογή υπογραφών, με αίτημα «Όχι άλλα ατυχήματα έξω από τα Πανεπιστήμια», οι οποίες ξεπέρασαν τις 1.100 μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας χθεσινής ημέρας.
Νησίδα, διάβαση ή φανάρι έξω από το Πανεπιστήμιο
«Το πρόσφατο δυστύχημα είναι το αποκορύφωμα μίας τραγικής κατάστασης που συμβαίνει έξω από το Πανεπιστήμιό μας, τα αυτοκίνητα περνούν χωρίς να προσέχουν καθόλου, οι φοιτητές δεν έχουν τρόπο να περάσουν απέναντι, παρά μόνο πέντε διαβάσεις που χρειάζεται ένα τέταρτο για να τις διασχίσεις», λέει στο Thestival ο Άγγελος, φοιτητής του Τμήματος Μουσικής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της συλλογής των υπογραφών. Όπως προσθέτει, οι οδηγοί δεν δίνουν καμία σημασία και κάνουν συνεχώς προσπεράσεις πάνω στον κόμβο, όμως, ούτε και οι ίδιοι οι φοιτητές είναι και οι πιο... νόμιμοι, που περνούν απέναντι εκτός διάβασης. «Με αυτή την κινητοποίηση, ελπίζουμε κάτι να αλλάξει και να μας προσέξει ο Δήμος. Τουλάχιστον, δεν γινόμαστε ηθικοί αυτουργοί σε ένα επόμενο δυστύχημα», αναφέρει ο Άγγελος, σημειώνοντας ότι στα τέσσερα χρόνια της φοιτητικής του ζωής, έχει γίνει μάρτυρας τριών τροχαίων ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο.
Τη Δευτέρα, η πρωτοβουλία των φοιτητών πρόκειται να συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να καταθέσει το αίτημά της και το σύνολο των υπογραφών, καθώς και προτάσεις σχετικά με τη λύση του προβλήματος. Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, η ρεαλιστικότερη παρέμβαση μοιάζει να είναι η κατασκευή διαχωριστικής νησίδας, αλλά και η ύπαρξη διάβασης και φαναριού, ώστε οι οδηγοί να κόβουν ταχύτητα.
Στο πλευρό των φοιτητών ο Πρύτανης και η Ένωση Πεζών
Μετά το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον 20χρονο φοιτητή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, κοινοποίησε επιστολή σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τονίζοντας ότι το σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας που έχει διαπιστωθεί για τους πεζούς που διασχίζουν κάθετα την Εγνατία εκτός της διάβασης που υπάρχει στη διασταύρωση της 3ης Σεπτεμβρίου, έχει επισημανθεί εδώ και χρόνια από τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος και έχουν γίνει αλλεπάλληλες οχλήσεις προς τους αρμόδιους για το θέμα. «Ειδικότερα, έχει ζητηθεί από τον πρώην Πρύτανη Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, τόσο από την ανάδοχο εταιρία του Μετρό να κατασκευαστεί υπόγεια ή υπέργεια διάβαση, όσο και από την Πολιτεία, στο υψηλότατο δυνατόν επίπεδο (Πρωθυπουργού), να υπάρξουν παρεμβάσεις για την ασφάλεια των πεζών», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ζαπράνης, ενώ υπογραμμίζει ότι ο ίδιος έχει προτείνει να κατασκευαστεί διάβαση πεζών πολύ κοντά στην είσοδο του ΠΑ.ΜΑΚ. και διαχωριστική νησίδα ασφαλείας μεταξύ των δύο κατευθύνσεων της Εγνατίας, με την κατάλληλη σήμανση, καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις χαμηλού κόστους ώστε να είναι εύκολα και γρήγορα υλοποιήσιμες.
Την ίδια στιγμή, στο πλευρό των φοιτητών τάσσεται και η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει στην Εγνατία έξω από την είσοδο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για όσους έρχονται με λεωφορεία από την ανατολική Θεσσαλονίκη και κατεβαίνουν στη στάση από την απέναντι πλευρά. Χρειάζεται μία διάβαση στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Εγνατίας, εκεί που είναι τα έργα του μετρό», εξηγεί στο Thestival ο πρόεδρος της Ένωσης, Αντώνης Καράγιωργας. Όπως αναφέρει ο κ. Καράγιωργας, η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών προσπαθεί να επαναφέρει στη συζήτηση την αναγκαιότητα της δεύτερης διάβασης σε τέτοιες διασταυρώσεις, όπως για παράδειγμα στη γωνία της Τσιμισκή με την Εθνικής Αμύνης. «Μία διαγραμμισμένη διάβαση θα ήταν μια πολύ καλή λύση ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.