Μια Δημόσια συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους της Θεσσαλονίκης
Την περίοδο αυτή οι Δήμοι εκπονούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα για την πενταετή περίοδο 2014-2019 στη βάση των απαιτήσεων της σχετικής Νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων Δήμων του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνουν το 1o στάδιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση του σταδίου του Προγράμματος που αναφέρεται στο όραμα του Δημάρχου και της Διοίκησης γενικότερα καθώς και στην Στρατηγική για την επίτευξή του. Στο στάδιο αυτό η σχετική Νομοθεσία προβλέπει την διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδιασμού, με στόχο τον εμπλουτισμό του και την οριστικοποίησή του μέσα από διαδικασίες συλλογικότητας της πόλης και των κοινωνικών της εταίρων.
Η διαβούλευση αυτή έχει έναν ενισχυμένο χαρακτήρα, εφόσον την ίδια χρονική περίοδο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου, θα ισχύει και το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, των Προγραμμάτων ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ καθώς και άλλων Χρηματοδοτικών Μέσων και Δανειακών Εργαλείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής ΤράπεζαςΕπενδύσεων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης JESSICA, Χρηματοδοτικό Ταμείο ELENA - Τεχνική Βοήθεια προς ΟΤΑ για υποστήριξη δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και έργων φιλικών στο περιβάλλον, ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ κλπ) οπότε και η ανάγκη προετοιμασίας και ωρίμανσης έργων, σχεδίων, δράσεων και παρεμβάσεων για την πόλη - από τον Δήμο ή από άλλους αναπτυξιακούς φορείς της πόλης - είναι επείγουσα.
Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ. η οποία εκφράζει το Μητροπολιτικό επίπεδο της διαδημοτικής συνεργασίας, διοργανώνουν στις 30/6, 1-2/7 το «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης» με τίτλο «Θεσσαλονίκη 2030: Σχεδιάζοντας ένα άλλο αστικό μέλλον» ως μια Δημόσια συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους της Θεσσαλονίκης για τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης έως το 2030, αλλά και με εξειδικευμένες αναφορές στην μεσοπρόθεσμη περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, η οποία θα καλύψει όλο των φάσμα των Δημοτικών Αναπτυξιακών πολιτικών.
Στο Συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργεία - Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ, οι άλλοι Δήμοι του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Αυτοδιοίκησης) τόσο για να ενημερώσουν το δυναμικό της πόλης, όσο και για να ενημερωθούν για τις ανάγκες και την προετοιμασία της πόλης και να τοποθετηθούν σε αυτές.
Ειδικότερα το Συνέδριο θα διενεργηθεί με την μορφή θεματικών στρογγυλών τραπεζιών στην βάση κεντρικών εισηγήσεων της Δημοτικής Διοίκησης και την τοποθέτηση επί των θεμάτων από τους σχετικούς κοινωνικούς εταίρους.
Τα θεματικά τραπέζια είναι :
1. Αστικό περιβάλλον και βιώσιμη κινητικότητα Υποδομές και δίκτυα, Δημόσιος χώρος και ολοκληρωμένες αναπλάσεις, ενεργειακή εξοικονόμηση με βιοκλιματικές παρεμβάσεις, αναστροφή αστικής υποβάθμισης, βιώσιμη κινητικότητα και συστήματα δημοσίων συγκοινωνιών, διαχείριση κυκλοφορίας.
2. Κοινωνική πολιτική Ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλληλεγγύη, δομές και παρεμβάσεις.
3. Τουρισμός και εξωστρέφεια : Εξωστρέφεια και διπλωματία πόλεων, τουριστική επιχειρηματικότητα, διεθνής προβολή και δικτύωση, ποιότητα υποδομών και υπηρεσιών, ξενοδοχειακό δυναμικό, τουριστική διασύνδεση με την ευρύτερη περιφερειακή τουριστική ζώνη επιρροής και τα σημαντικά τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος.
4. Διοικητική μεταρρύθμιση, δημοκρατία, συμμετοχή, ενδοδημοτική αποκέντρωση: Σύγχρονη - λειτουργική δημοτική διοίκηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιακές υπηρεσίες προς τον πολίτη, ενδοδημοτική αποκέντρωση, συμμετοχική δημοκρατία.
5. Διαχείριση αστικών αποβλήτων : Εκσυγχρονισμός συστημάτων αποκομιδής, διαλογή στην πηγή, διαχωρισμός ρευμάτων, ανάπτυξη υποδομών και συστημάτων επεξεργασίας, ενεργειακή αξιοποίηση.
6. Τοπική οικονομία και απασχόληση: Ενεργητικές μορφές καταπολέμησης της ανεργίας, δράσεις τόνωσης της απασχόλησης, επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία, δημιουργική οικονομία, δια βίου μάθηση.
7. Πολιτισμός : Μνημεία, μουσεία, τέχνη, φεστιβάλ, πολιτισμός ως ταυτότητα, πολιτισμός ως καθημερινότητα, πολιτισμός ως συμμέτοχη, πολιτισμός ως μορφωτική δράση, παραγωγή και διάθεση σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος.
8. Διαδημοτική Συνεργασία και Χρηματοδοτικά Πρωτόκολλα :Προοπτικές ενοποίησης του διαδημοτικού επιχειρησιακού σχεδιασμού και συντονισμός για την προώθηση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε’ προγραμματικής περιόδου έργων διαδημοτικής και υπερδημοτικής εμβέλειας, ο συντονιστικός ρόλος των αναπτυξιακών επιχειρήσεων.
Το Συνέδριο θα κλείσει με την κεντρική εκδήλωση με θέμα :
Θεσσαλονίκη 2030: Ένα όραμα για την πόλη : Μια ενοποίηση της συζήτησης με τη συμβολή όλων των πολιτικών επιπέδων για την νέα συμφωνία ανάπτυξης, την διαβαθμιδική συνεργασία και την δέσμευση του χρηματοδοτικού πλαισίου για την υλοποίηση της.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ
πηγή: ses.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.