4 Ιουλ 2015

Ηλιακά ηχοπετάσματα: αστικό τοπίο, ηχορρύπανση και καθαρή ενέργεια

Σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορία κοντά στο Ντεν Μπος, ολλανδοί επιστήμονες δοκιμάζουν μια νέα μορφή ηλιακής τεχνολογίας πάνω σε ένα κομμάτι της υποδομής, τα ηχοπετάσματα.

Τα ηχοπετάσματα περιορίζουν την ηχορρύπανση από την κίνηση των οχημάτων για τους ανθρώπους που κατοικούν κοντά σε αυτοκινητόδρομους. Από την άλλη πλευρά, τα ηχοπετάσματα καταλαμβάνουν χώρο και δείχνουν “άχαρα” στο αστικό τοπίο.


Μηχανικοί του Πολυτεχνείου του Αιντχόβεν ανέπτυξαν μια λύση που φιλοδοξεί να καταστήσει τα ηχοπετάσματα ως ελκυστικό κομμάτι του αστικού τοπίου μαζί με πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Τα ηλιακά ηχοπετάσματα βασίζονται στην τεχνολογία των ηλιακών κυττάρων συγκέντρωσης της φωταύγειας (Luminescent Solar Concentrators-LSCs).

Τα LSC είναι χρωματιστά πανέλα που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας στις άκρες τους όπου βρίσκονται συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλες που τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια.

“Καθώς είναι πολύχρωμα, τα LSC είναι πολύ ελκυστικά ως αισθητική λύση στο υφιστάμενο αστικό τοπίο” αναφέρει ο Μάικλ Ντεμπίχε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Χημικών ο οποίος αναπτύσσει αυτά τα πάνελ επί σειρά ετών.

“Στα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος παραγωγής, η δυνατότητα κατασκευής τους σε οποιοδήποτε επιθυμητό χρώμα, η στιβαρότητά τους και η αποδοτικότητά τους ακόμα και όταν επικρατεί συννεφιά”, προσθέτει.

Σε πρώτη φάση τοποθετήθηκαν δύο ηλιακά ηχοπετάσματα πλάτους πέντε μέτρων και ύψους 4,5 μέτρων, καλυμμένα εν μέρει με LSC και εν μέρει με ημιδιάφανα πάνελ που συγκρατούν συμβατικές ηλιακές κυψέλες, ώστε να συγκρίνουν υπό πραγματικές συνθήκες την απόδοση των δύ τεχνολογιών.

Οι δοκιμές θα αξιολογήσουν πόση ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να παράξουν τα πάνελ LSC κάτω από διάφορες συνθήκες και πόσο μπορούν να αντέξουν στους βανδαλισμούς από διάφορους ανεγκέφαλους (στην Ελλάδα αφθονούν).

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα Ηλιακά Ηχοπετάσματα θα αναβαθμίσουν ποικιλοτρόπους μια κατά τ’ άλλα άχαρη υποδομή. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ένα ηλιακό ηχοπέτασμα μήκους ενός χιλιομέτρου μπορεί να παράξει ενέργεια αρκετή να ηλεκτροδοτήσει 50 νοικοκυριά.

πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.