4 Νοε 2015

Βιώσιμη (;) κινητικότητα ...

Μια (πιθανή) αρχή με κάποιες σκέψεις για αυτό το 'πράγμα' που ονομάζεται 'βιώσιμη' ή πιο παλιομοδίτικα 'αειφόρος' αστική 'κινητικότητα'. Είναι ένας όρος που μπορεί κανείς να συναντήσει σε κείμενα και σε προγράμματα, διαφημίσεις, λόγους και φυλλάδια. Και ίσως πιο συχνά από παλιότερα, μια και έχουμε ένα άλλο καινούριο 'πράγμα' να ασχολούμαστε, τα ΣΒΑΚ: Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.



Όπως φαίνεται ίσως και από την εισαγωγή, προσωπικά έχω πάρα πολλές αμφιβολίες αν αυτό το 'πράγμα' σημαίνει και πολλά πράγματα. Τον όρο τον θεωρώ κυρίως ένα μπουρδούκλωμα που στήθηκε για να θολώσει τα νερά παρά να τα καθαρίσει. Ένας όρος, που η προσέγγιση της υλοποίησής του, ίσως να λειτουργεί τελικά και αντίθετα με τον υποτιθέμενο "στόχο" του.

Το θέμα πρέπει να αρχίσει με μερικούς ορισμούς.

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση αναφέρεται ο εξής ορισμός:

«Μια βιώσιμη κοινότητα χρησιμοποιεί τους πόρους της για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι επαρκείς πόροι είναι διαθέσιμοι για τις μελλοντικές γενιές. Επιδιώκει τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους της με τον περιορισμό των αποβλήτων, την πρόληψη της ρύπανσης, μεγιστοποιώντας τη διατήρηση και προώθηση της αποδοτικότητας, και την ανάπτυξη των τοπικών πόρων για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας» (Official Sustainable Communities website, 2014).

Τα ΣΒΑΚ δίνουν αυτόν:

Πληροφορίες για τα ΣΒΑΚ (SUMP στα αγγλικά) εδώ: http://www.eltis.org/mobility-plans/european-platform

Και οι οδηγίες στα ελληνικά εδώ: http://www.eltis.org/sites/eltis/files/sump-guidelines_el_v2.pdf

και κανένα-δυο ακόμα για ποικιλία


και οι τρεις "πυλώνες" που λεν που συνυπολογίζει ο σχεδιασμός για βιώσιμη κινητικότητα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.