Πηγή voria της Α. Καρολίδου
Την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης διεκδικεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο δήμος Καλαμαριάς, που πληρώνει τη συντήρηση χωρίς να μπορεί να παρέμβει με αναπλάσεις.
Το παραλιακό μέτωπο της Σοφούλη πριν την ολοκλήρωση της νέας παραλίας |
Το παλατάκι |
"Η αρχική αντίδραση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ ήταν θετική και ζητήθηκε από το Ταμείο να προχωρήσει ο Δήμος σε μία ακριβή καταγραφή των ιδιοκτησιών και του καθεστώτος που υπάρχει σε αυτή τη μεγάλη έκταση. Πιστεύουμε ότι η Καλαμαριά θα ωφεληθεί εάν εφαρμοστεί και στη πόλη μας το μοντέλο παραχώρησης που υϊοθετήθηκε στη περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ήδη οι υπηρεσίες του Δήμου άρχισαν την προσπάθεια καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης που είναι όμως πολύ περιπλεγμένη", εξήγησε ο κ. Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών-Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος.
Σήμερα, στην Καλαμαριά υπάρχει ένα απίστευτο μωσαϊκό από ιδιοκτησίες που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς κι από καταπατήσεις, ένα καθεστώς που πρέπει να τακτοποιηθεί στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Γ.Π.Σ του Δήμου, που προβλέπει ανάπτυξη με πολύ ξεκάθαρο περιβαλλοντικό πρόσημο.
"Ο Δήμος εισπράττει μόνο τα παράπονα των πολιτών για μία περιοχή που ούτε του ανήκει ούτε έχει δικαίωμα παρεμβάσεων. Θέλουμε να παραχωρηθεί η παραλιακή ζώνη στο Δήμο, για προχωρήσουμε σε αναπλάσεις προς όφελος της Καλαμαριάς αλλά και ευρύτερα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης".
Όπως έχει η κατάσταση, κάποιοι χώροι έχουν παραχωρηθεί σε ναυτικούς ομίλους, όπως στις περιπτώσεις του Ν.Ο.Θ. και του ΝΑ.Ο.Κ., του σωματείου Άγιος Γεώργιος. Να σημειωθεί ότι η Βάση των Ναυτοπροσκόπων, κάποτε αποτελούσε μέρος του Κόδρα όπως άλλωστε και το Κυβερνείο, ενώ το πρώην στρατόπεδο αποτελεί μία μπλεγμένη ιδιοκτησιακά υπόθεση(η ΕΤΑΔ έχει 270 στρέμματα, 40 έχει ο Δήμος και 60 έχουν ιδιώτες), που σε σταθερή βάση καταπατείται, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνει το παραμικρό για την αποκατάσταση των χαρακτηρισμένων κτιρίων.
Στην ΕΤΑΔ ανήκει η Μαρίνα Αρετσούς, ενώ η πλαζ του ΕΟΤ και το δημοτικό αναψυκτήριο (ο παλιός "Ιππόκαμπος" και τώρα "Remezzo") είναι ιδιοκτησίας του ΕΟΤ που τα είχε παραχωρήσει στο Δήμο να τα διαχειριστεί με συμβάσεις που έληξαν το 2013 και δεν έχουν ανανεωθεί.
"Τα κτίρια τόσο στην πλαζ, όπως και του αναψυκτηρίου έχουν υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να γίνουν έργα αλλά ο Δήμος, εάν δεν παραχωρηθούν αυτά τα ακίνητα, δεν μπορεί να επέμβει", υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσιάδης.
Η μαρίνα της Αρετσούς κατά την κατασκευή της |
Το παραλιακό μέτωπο της Αρετσούς - πριν καν την ασφαλτόστρωση της Πλαστήρα |
Ο Δήμος Καλαμαριάς, με τα έργα επέκτασης του μετρό, αποκτά ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα για να επιλυθούν τα χρονίζοντα ζητήματα που αναζητούν λύση εδώ και χρόνια.
Έτσι αναζητεί τρόπους για να χρηματοδοτηθεί το αδιάνοικτο τμήμα της οδού Πόντου καθώς για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων απαιτούνται περίπου επιπλέον 13 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Αττικό Μετρό Α.Ε. διαθέτει 18 εκατ. ευρώ για να εκτελεστούν οι απαλλοτριώσεις στα σημεία των εργοταξίων της, ενώ επιπλέον 16 εκατ. ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος από επιχορήγηση του υπ. Εσωτερικών.
Ο Δήμος υποστηρίζει ότι η Πόντου είναι δρόμος υπερτοπικής σημασίας και γι' αυτό το υπόλοιπο των απαλλοτριώσεων θα πρέπει να καλυφθεί από πόρους του δημοσίου, όπως έγινε με την οδό Λαγκαδά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.